Combatanţii proiranieni arestaţi în Irak cu privire la tiruri de rachete vizând americani au fost eliberaţi - o lovitură aplicată premierului Mustafa al-Kazimi, care încerca prin această operaţiune să se impună în faţa oponenţilor Washingtonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Brigăzile Hezbollah - din care provin cei 14 bărbaţi arestaţi în noaptea de joi spre vineri - vor, după eliberarea combatanţilor lor, să-l dea în judecată pe Kazimi cu privire la ”răpire”.

Operaţiunea forţelor antiteroriste de săptămâna trecută a fost prima etapă a unei înfruntări dure între proiranieni şi autorităţi, care încearcă să ofere garanţii Washingtonului şi să menajeze totodată Teheranul, cei doi mai aliaţi ai Irakului, dar inamici între ei.

Prin arestarea celor 14 bărbaţi aflaţi în posesia mai multor rampe de lansare de rachete, Guvernul a obţinut o pimă manşă.

Însă el i-a predat apoi pe deţinuţi unui tribunal Hashd al-Shaabi - o coaliţie paramilitară proiraniană integrată în trupele irakiene şi din care fac parte Brigăzile Hezbollah.

PORTRETE CĂLCATE ÎN PICIOARE

În cele patru zile de detenţie, Brigăzile Hezbollah şi-au multiplicat ameninţările, atacându-l mai ales pe Kazimi, pe care-l acuză de luni de zile de faptul că este ”complice” în asasinarea în ianuarie de către Washington a generalului iranian Qassem Soleimani şi a ”locotenentului” său irakian la aeroportul din Bagdad.

Ele şi-au primit oamenii, luni, cu mare pompă, potrivit unor imagini difuzate masiv pe reţele de socializare.

Toţi au trecut prin faţa ”unui judecător Hashd al-Shaabi", a declarat AFP un purtător al Brigăzilor Hezbollah - cea mai radicală şi mai bine înarmată facţiune proiraniană din Irak - Jaafar Husseini.

Judecătorul ”a hotărât să-i elibereze, pentru că a estimat că nu există  probe suficiente”, a adăugat purtătorul de cuvânt, denunţând ”acuzaţii falacioase”.

O sursă din cadrul Siguranţei Hashd, cea mai înaltă instanţă în domeniul securităţiia acesteia, a confirmat AFP atât faptul că audierea a avut loc, cât şi concluziile judecătorului.

Un oficial guvernamental a dat însă asigurări AFP că ”13 dintre ei au fost eliberaţi pe cauţiune, iar ultimul este în continuare în detenţie, pentru că probele îl incriminează în mod direct”.

”Acuzaţiile nu au fost abandonate”, a subliniat această sursă sub protecţia anonimatului.

”Dacă Brigăzile Hezbollah reuşeşsc să-şi protejeze combatanţii de justiţie, asta va pune Guvernul lui Kazimi în dificultate”, avertizează Michael Knights, un specialist american în facţiuni ştiite.

Brigăzile se află deja în contraatac. Ele urmează ”să depună plângere împotriva premierului”, a declarat pentru AFP Husseini - cu privire la ”răpirea” oamenilor lor, potrivit lui Abu Ali al-Askary, alt purtător de cuvânt al grupării, citat într-un comunicat.

Luni, într-o demonstraţie de forţă, membri ai acestei facţiuni au ars steaguri americane şi israeliene şi au călcat în picioare forografii ale lui Kazimi.

”Premierul a decis această operaţiune şi a coordonat-o el însuşi, poate cu  ajutorul americanilor”, dă asigurări Husseini, în pofida faptului că forţele irakiene au anunţat de la început căau acţionat singure.

”PROTEJAREA AMERICANILOR”

”El voia să transmită mesajul că va viza toate facţiunile care refuză prezenţa americană şi să le spună americanilor că îi poate proteja”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Din octombrie, 33 de atacuri cu rachetă - dintre care unele sângeroase - au vizat diplomaţi şi militari americani în Irak.

Până în prezent, autorităţile dădeau asigurări că nu au identificat autorii. Operaţiunea de săptămâna trecută a schimbat situaţia. Este pentru prima oară când Brigăzile Hezbollah, pe care Washingtonul le acuză de luni de zile, sunt incriminate în mod oficial în aceste tiruri.

Considerate a ”treia forţă” a ”axei iraniene” în Orientul Mijlociu, după Gardienii Revoluţiei din Iran şi Hezboollah din Liban, ca număr şi nivel de antrenament al combatanţilor lor, Brigăzile Hezbollah fac parte din Hashd, dar acţionează de asemenea în afara Irakului, la ordinul Teheranului.

Înfruntarea dură între Bagdad şi Brigăzile Hezbollah intervine în contextul în care Bagdadul şi Washingtonul au lansat, la 11 iunie, un ”dialog strategic” menit să stabilească viitorul miilor de militari americani prezenţi în Irak în cadrul coaliţiei antijihadiste conside de Washigton.

Aceşti militari sunt vizaţi de o hotărâre de expulzare a Parlamentului irakian.

Kazimi pregăteşte, potrivit anturajului său, o vizită la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.