Locuitorii Québecului au reales coaliţia de dreapta care se află la putere de patru ani, potrivit presei din această provincie canadiană francofonă, în care problema imigraţiei şi a identităţii quebecoeze s-au aflat în centrul dezbaterilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste şase milioane de alegători au fost chemaţi la urne să aleagă cei 125 de deputaţi în Adunarea Québecului.

Partidul Coalition Avenir Québec (CAQ, dreapta), o formaţiune eteroclită înfiinţată în 2011, condus de premierul în exerciţiu François Legault, a obţiunut un adevărat tsunami, după patru ani de putere - 41% dintre voturile exprimate şi 89 de mandate -, un scor mai bun decât în alegerile din 2018.

Celelalte partide au fost puternic devandate, iar pe locul doi se află Partidul Liberal din Québec (PLQ, centru-stânga), care a obţinut 22 de mandate - cel mai prost scor înregistrat de această formaţiune care a condus Québecul timp de aproape 15 ani, până în 2008.

”Locuitorii Québecului au transmis un mesaj puternic”, şi-a exprimat entuziasmul François Legault în discursul victoriei, în care s-a angajat ”să fie premierul tuturor quebecoezilor”, în urma unei campanii foarte clivante.

”Este o victorie istorică”, a apreciat el şi a evocat educaţia şi economia ca priorităţi în faţa susţinătorilor săi, reuniţi la un teatru din Québec.

”Trebuie să continuăm să creăm bogăţie în Québec, pentru că asta ne dă mijloacele. Avem o ocazie excepţională să facem din Québec un lider în economia verde”, a declarat el.

Un fost om de afaceri multimilioanr, François Legault a ajuns la putere în urmă cu patru ani, reuşind să impună ”a treia cale”. Fondatorul companiei aeriene Air Transat, care nu este nici separatist şi nici federalist, revendică o abordare de tip ”business” a politicii şi valorilor naţionaliste.

”Sunt încântat să-mi văd prietenul, pe premierul @francoislegault primind alt mandat puternic din partea quebecoezilor”, a salutat într-un mesaj postat pe Twitter premierul provinciei vecine Ontario, Doug Ford.

”Să continuăm să ţesem cele mai profunde legături între provinciile noastre şi să ne consolidăm legăturile economice care creează locuri de muncă bine plătite”, a adăugat el.

Vicepremierul Québecului, Geneviève Guilbault, ministrul local al Securităţii Publice, şi-a exprimat satisfacţia faţă de rezultat în faţa presei.

”Oamenii consideră că am gestionat bine pandemie” covid-19, a declarat ea. ”A fost ceva ingrat în a fi un pic obligaţi să ne ocupăm numai de asta. Ei vor să ne lase o şansă, un mandat de patru ani întreg, pentru a continua”, a adăugat ea.

Însă harta rezultatelor arată o provincie puternic împărţită între Montréal, un mare oraş multicultural, şi restul provinciei.

Partidul aflat la putere are doar o singură deputată în metropolă, bastionul partidului liberal şi Partidului Québec Solidaire (stânga).

Alt fapt marcant este că, pentru prima oară, o deputată autohtonă urmează să fie membră a Adunării Naţionale din Québec.

Kateri Champagne Jourdain, membră a partidului aflat la putere, şi-a exprimat în faţa presei bucuria de a ”marca istoria” Québecului.

François Legault a vorbit de la Primăria Québecului, iar sute de membri ai partidului l-au aşetptat la Teatrul Le Capitole. Ei au agitat pancarte albastre cu sloganul formaţiunii - ”Să continuăm!” - şi au următir pe ecrane mari de televiziune rezultatele şi anunţarea victoriei partidului.

Problema identităţii quebecoeze a agitat campania, iar partidul aflat la putere şi-a multiplicat declaraţile zgomotoase.

Ar fi ”un pic sinucigaş” să fie acceptaţi mai mulţi imigranţi, având în vedere declinul francez, a declarat François Legault, care a asociat anterior violenţa şi migraţia.

Ministrul în exerciţiu al Imigraţiei, Jean Boulet, a mers până la a spune că ”80% dintre imigranţi nu numesc, nu vorbesc franceza sau nu aderă la valorile societăţii Québecului”.

Aceste declaraţii au găsit un ecou în rândul populaţiei îmbătrânite a provinciei.

Alain Gravel, în vârstă de 55 de ani, consideră că problema imigraţiei este la fel de importantă ca problemele economice, în contextiul unei inflaţii galopante în Canada.

”Ştim că vin mulţi imigranţi ilegali. Trebuie absolut să găsim un mijloc de colmatare a breşelor” dintre Statele Unite şi Canada”, a declarat el AFP înainte să voteze.

În contextul unei lipse ţipătoare a forţei de muncă cu care se confruntă această provincie cu aproape 8,5 milioane de locuitori, problema imigraţiei este o adevărată miză ecomnomică.

Premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat ”nerăbdător să continue să coopereze” cu François Legault, înainte de anunţarea rezultatului scrutinului, şi a evocat şantierul ”economiei verzi”, ”luptei împotriva modificărilor climatice” şi problema ”penuriei forţei de muncă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.