Coaliţia eteroclită a premierului israelian Naftali Bennett şi-a pierdut miercuri majoritatea în Parlament, în urma ieşirii din aceasta a unei deputate din cadrul Yamina (dreapta radicală) a şefului Guvernului, Idit Silman, salutată imediat de opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plecarea din coaliţie a lui Idit Silman, o aleasă din cadrul Partidului Yamina (dreapta radicală) al premierului Naftali Bennett, lasă coaliţia cu 60 de mandate, cu unul mai puţin decât pragul majorităţii (61) în Knesset (parlamentul israelian), din care fac parte 120 de deputaţi.

”Am încercat calea unităţii. Am muncit enorm pentru această coaliţie, dar, din nefericire, nu pot face rău identitiţii evreieşti a Israelului”, se justifică într-un comunicat, miercuri, Idit Silman.

Naftali Bennett şi Yair Lapid (centru) au format în iunie o coaliţie eteroclită, susţinută de 61 de deputaţi, din care fac parte stânga, centrul, partide de drepata şi o formaţiune arabă, o premieră în istoria israeliană, care a pus capăt unei perioade de peste 12 ani consecutivi de domnie a lui Benjamin Netanyahu la şefia Guvernului.

Acest acord de coaliţie prevedea o rotaţie la şefia Guvernului între Naftali Bennett şi Yair Lapid şi o repartizare a posturilor în ministere.

”Îmi închei prezenţa în coaliţie şi voi încerca să vorbesc cu pretenii mei pentru a mă întoarce acasă şi a forma un guvern de dreapta”, anunţă Idit Silman.

”Ştiu că nu sunt singura care se simte aşa”, adaugă deputata Silman.

Declaraţiile acesteia au fost salutate imediat de către şeful opoziţiei, Benjamin Netanyahu.

”Idit, tu tocmai ai dovedit că ceea ce îţi ghidează acţiunea este identitatea evreiască a Israelului, pământul Israelului, şi te primesc din nou în tabăra naţională”, declară într-o înregistrare video Benjamin Netanyahu, care conduce blocul opoziţiei de dreapta, din care fac parte Paridul său Likud, formaţiuni evreieşti ortodoxe şi extrema dreaptă.

Benjamin Netanyahu - care caută să revină la putere, în pofida unui proces în care este judecat de corupţie - îndeamnă şi alţi aleşi de dreapta din Guvernul de coaliţie să intre în tabăra sa.

”Veţi fi primiţi cu braţele deschise şi cu toate onorurile”, declară el.

Plecarea deputatei Silman din coaliţie are loc în urma unei cerţi, săptămâna aceasta, cu ministrul Sănătăţii Nitzan Horowitz, după ce acesta a cerut spitalelor, potrivit unei hotărâri a Curţii Supreme a Israelului, să autorizeze distribuirea de pâine din aluat - şi nu azimă, aşa cum vrea tradiţia - în timpul Paştelui evreiesc.

Această plecare are loc în contextul în care Israelul a fost vizat în trei atacuri - două legate de organizaţia islamistă Statul Islamic - în ultimele săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.