O aeronavă militară americană a fost „implicată” în aducerea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, la Washington, relatează CNN, care citează un oficial american, fără a detalia ce înseamnă această „implicare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden i-a adresat lui Zelenski invitaţia de a veni la Washington, iar acesta a acceptat-o în urmă cu o săptămână, potrivit CNN. Imediat, cele două părţi au început să facă aranjamentele de securitate necesare, iar SUA au fost "puternic implicate" pentru a-l aduce pe liderul de la Kiev din Ucraina la Washington şi înapoi în Ucraina, în prima sa deplasare în străinătate de la începutul invaziei ruseşti.

"El (Volodimir Zelenski - n.r.) a fost cel căruia i-a revenit să ia această decizie", a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei Biden. "El a ajuns la concluzia că acei parametri de securitate de care avea nevoie erau îndepliniţi. Noi am fost de acord cu acest lucru şi, prin urmare, executăm în consecinţă", a declarat sursa CNN.

Zelenski intenţionează să părăsească Washingtonul imediat după discursul său în faţa Congresului american, care ar urma să aibă loc la ora locală 19.30 (joi, 2.30, ora României) .

Zelenski a călătorit din Ucraina în Polonia cu trenul, iar de acolo a luat avionul spre Statele Unite.

O înregistrare video realizată de TVN, post afiliat CNN în Polonia, surprinde momentul în care Zelenski a ajuns cu trenul la Przemysl, în apropiere de graniţa Poloniei cu Ucraina. Data filmării este 21 decembrie, dar nu oferă o altă indicaţie de timp. Zelenski este văzut apoi într-un vehicul 4x4 alb care aşteaptă să plece într-un convoi. Potrivit TVN, Zelenski a zburat apoi de pe aeroportul din Rzeszow către Washington. Zelenski a fost văzut împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Ann Brink.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.