Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care joi se află la Berlin, va face "presiuni asupra germanilor" pentru a-şi da acordul ca tancurile lor Leopard să fie transferate în Ucraina, pentru a oferi "într-un moment crucial" capacitatea de a contracara orice potenţială ofensivă de primăvară a Rusiei, a declarat miercuri pentru CNN un înalt oficial american din domeniul apărării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem foarte optimişti că vom face progrese cu privire la această cerinţă până la sfârşitul săptămânii", a spus oficialul citat de CNN.

Germania este reticentă în a aproba transferul din alte ţări către Ucraina a tancurilor Leopard. Fiind fabricate în Germania. Berlinul trebuie să-şi dea acordul înainte ca ţări precum Polonia şi Finlanda, care şi-au declarat în mod deschis disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, să fie autorizate să dea curs acestor livrări.

"Nu vom merge niciodată singuri într-un astfel de demers. Este necesar, într-o situaţie foarte dificilă ca aceasta", a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce presa internaţională a relatat că Berlinul ar pune condiţia ca şi Washingtonul să livreze către Ucraina tancuri de luptă de fabricaţie americană.

Lloyd Austin, şeful Pentagonului, se află în Germania, unde urmează să se întâlnească cu ministrul german al apărării înainte de a convoca vineri, la baza americană de la Ramstein, o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, pentru a discuta cu aproximativ 50 de ţări şi organizaţii despre ajutorul ce urmează să fie furnizat în continuare ţării invadate de Rusia în urmă cu aproape un an.

"Chiar deschidem uşa pentru a crea această capacitate într-un moment crucial. Europa antrenează forţele ucrainene pentru a avea această capacitate. Noi instruim forţele ucrainene. Acum au nevoie de fapt de capacitate reală, de tancuri, şi pe asta ne concentrăm cu adevărat", a declarat oficialul american pentru CNN. "Şi alte ţări sunt pregătite să o facă", a adăugat el.

SUA urmează să finalizeze un nou ajutor militar, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, pentru Ucraina, care include un prim transport de vehicule de luptă Stryker, au declarat sursele CNN. Nu este de aşteptat, însă, ca acest pachet să includă tancuri sau rachetele cu rază lungă de acţiune cerute de Kiev.

Noul pachet - unul dintre cele mai mari de la începutul războiului, în februarie anul trecut - ar putea fi anunţat chiar vineri şi ar include mai multe vehicule blindate Bradley, care, alături de Stryker, reprezintă o creştere semnificativă a tipului de ajutor militar furnizat de SUA Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei. Vehicule rezistente la atacurile cu mine, cunoscute sub numele de MRAP, se află, de asemenea, pe listă, a precizat sursa CNN. De asemenea, este de aşteptat ca SUA să trimită Ucrainei mai multă muniţie pentru sistemele de artilerie şi pentru sistemele de rachete HIMARS, care au fost acordate în pachetele de ajutor recente.

Oficialii ucraineni au făcut un lobby puternic la Washington pentru rachete cu rază de acţiune mai lungă, precum ATACMS, care au o rază de acţiune de aproximativ 300 de kilometri. Administraţia Biden s-a opus trimiterii acestora de teama escaladării conflictului. De asemenea, administraţia a respins trimiterea tancurilor M1 Abrams din cauza complicaţiilor logistice şi de întreţinere, potrivit CNN.

CITEȘTE ȘI NYT: Washingtonul începe să se arate dispus să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.