Democrata Hillary Clinton a recuperat avantajul pe care îl avea în faţa rivalului său republican Donald Trump înainte ca FBI să anunţe că redeschide ancheta în ceea ce o priveşte, arată un sondaj Reuters/Ipsos.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cei 1.772 de americani chestionaţi, care fie au votat deja, fie intenţionează să meargă la vot, 45% spun că o susţin pe Clinton, iar 39% îl preferă pe Trump.

Cu o zi înainte de anunţul FBI, Clinton era creditată cu 43% din intenţiile de vot, iar Trump cu 37%.

Alte sondaje naţionale au arătat că avantajul lui Clinton a scăzut în această săptămână. RealClearPolitics, care face o medie a sondajelor de opinie, afirmă că avantajul lui Clinton a scăzut la 1,7%, faţă de 4.6% înainte de redeschiderea anchetei FBI.  Astfel, democrata era creditată miercuri cu 47% din intenţiile de vot, iar Trump cu 45,3%.

Studiul Reuters/Ipsos a fost desfăşurat online, în engleză, în toate cele 50 de state americane. Marja de eroare este de plus-minus 3%.

Poziţia lui Clinton este mai solidă decât sugerează sondajele naţionale, scrie Reuters, explicând că sistemul electoral din SUA, în care preşedintele este ales de Colegiul Electoral, nu direct de cetăţeni, o avantajează.

Pentru a ajunge în Biroul Oval, un candidat are nevoie de susţinerea a 270 de electori, iar democrata conduce în intenţiile de vot din state mari, cu numeroşi electori, precum California şi New York.

Astfel, ea are practic asigurată susţinerea a 226 de electori, ceea ce înseamnă că trebuie să se concentreze pe ultima sută de metri pe statele unde rezultatul este, de regulă, imprevizibil, precum Florida, Carolina de Nord, Virginia, Ohio, Iowa, Arizona, Colorado şi Nevada, potrivit estimărilor RealClearPolitics.

Pe de altă parte, Trump mai are mult de recuperate. El pare să aibă asigurată susţinerea a 180 de electori. La nivel teoretic, republicanul mai are încă şanse să câştige, dar acestea sunt reduse. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.