Cinci presupuşi traficanţi de migranţi - suspectaţi de o ”legătură directă” cu naufragiul în care au murit miercuri 27 de migranţi în Canalul Mânecii - au fost arestaţi, a anunţat joi ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi dintre ei urmau să fie deferiţi unui tribunal, a anunţat ministrul într-o vizită la Calais.

Patru presupuşi traficanţi de migranţi au fost arestaţi miercuri seara.

A cincea arestare, care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, a fost anunţată joi dimineaţa la RTL.

Jurisdicţia Interregională Specializată (JIRS) din Lille a fost sesizată într-o anchetă cu privire ”ajutarea la intrare şi la sejur ilegal în bandă organizată”, ”omucidere şi răniri fără premeditare” şi ”asociaţie de răufăcători”.

Poliţia de Frontieră, Jandarmeria Maritimă şi Oficiul central de peprimarea imigraţiei nelegale şi angajarea străinilor fără titlu de sejur (OCRIEST) au fost sesizate, de asemenea, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Ministrul francez de Interne i-a catalogat joi, la RTL, pe traficanţii de migranţi drept nişte ”criminali” care ”exploatează sărăcia oamenilor, femeilor, copiilor”.

”Femei însărcnate şi copii au murit ieri în această ambarcaţiune improvizată. În schimbul a câteva mii de euro, aceste persoane sunt exploatate şi li se promite un eldorado în Anglia”, şi-a exprimat indignarea ministrul.

Doi supravieuitori - un irakian şi un somalez - au suferit de ”hipotermie”, care primeau îngtijiri, urmează să fie audiaţi, a anunţat Darmarin.

BĂRCI GONFLABLE CUMPĂRATE DIN GERMANIA

Potrivit lui Gérald Darmanin, al cincilea traficant de migranţi, arestat în noaptea de miercuri spre joi, avea ”o placă de înmatriculare germană”.

El a ”cumpărat bărci gonflabile din Germania”, a declarat ministrul, adăugând că nu deţine precizări cu privire la circumstanţele dramei.

Între vctime se află 17 bărbaţi, şapte femei şi trei tineri, potrivit procuraturii din Lille. Potrivit unei surse din poliţie, între victme s-ar afla un adolescent şi trei copii.

”De la 1 ianuarie, am arestat 1.500 de tradicanţi de migranţi”, dă asigurări Darmanin, traficanţi care fincţionează ca ”organizaţii mafiote” care ”ţin de marele banditism” şi folosesc ”telefoane criptate”.

Există ”asocieri de răufăcători” în Belgia, Germania şi Anglia, acuză ministrul, care susţine că aceste ţări este necesar să coopereze în acest domeniu.

22.000 DE TRAVERSĂRI ÎN ZECE LUNI

În cursul vizitei sale la Calais, ministrul francez a îndemnat la o ”reacţie internaţională coordonată foarte dură” în urma acestei drame ”care ne afectează pe toţi”.

”Şocat, revoltat şi întristat”, premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări, la Sky News că vrea ”să facă mai mult împreună cu Franţa pentru a descuraja aceste traversări ilegale şi a denunţat dezacorduri franco-britanice.

”Franţa nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir”, i-a răspuns preşedinteşe francez Emmanuel Macron, care a cerut ”o reuniune de urgenţă a miniştrilor europeni”.

Încercări de traversare a Canalului Mânecii la bordul unor ambarcaţiuni mici s-au dublat în ultimele trei luni, avertiza recent prefectul maritim al Canalului Mânecii şi Mării de Nord Philippe Dutrieux.

Potrivit Londrei, 22.000 de migranţi au reuşit să traverseze canalul Mânecii în zece luni, în 2021.

Până la 20 noiemrbie, 31.500 de migranţi au plecat de pe coastă de la începutul anului, iar 7.800 de migranţi au fost salvaţi.

Această tendinţă nu a scăzut, în pofida temperaturii de iarnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.