Christine Blasey Ford, o universitară care-l acuză pe candidatul preşedintelui Donald Trump la Curtea Supremă Brett Kavanaugh că a agresat-o sexual în 1982, era audiată joi în Comisia judiciară a Senatului, la Washington, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţiile sale ar putea determina dacăjudecătorul ales de Trump în iulie să facă parte din Curtea Supremă va fi confirmat sau nu în funcţie.

Miza audierii este importantă, deoarece judecătorii Curţii Supreme aunt numiţi pe viaţă, iar intrarea lui Brett Kavanaugh în instituţie ar putea să facă această instanţă esenţială, deja majoritar conservatoare, să devină şi mai de drepta.

Scandalul îi pasionează pe americani şi accentuează polarizarea politică a ţării. El are loc într-un context pregnant al mişcării #MeToo, apărute în urmă cu un an, după primele acuzaţii vizându-l pe producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.

Audierea, transmisă în direct la televiziune, a început joi, la ora locală 10.00 (17.00, ora României). Christine Blasey Ford s-a alezat în faţa senatorilor, zâmbind nervos, înconjurată de avocaţii săi.

Ea afirmă că Kavanaugh a agresat-o şi a încercat să o dezbrace la o petrecere, pe când erau amândoi în liceu, în Maryland, în 1982. El avea 17 ani, iar ea 15.

Stând să izbucnească în lacrimi, ea a povestit faptele în faţa senatorilor.

Preşedintele Comisiei judiciare, republicanul Chuck Grassley, şi-a exprimat, în deschiderea audierii, dornţa ca această să fie ”confortabilă şi demnă pentru cei doi martori”, Ford şi  Kavanaugh, care depune mărturie după acuzatoarea sa.

Magistratul, care dezminte acuzaţiile lui Ford şi este acuzat şi de către alte femei, tot de agresiuni sexuale, nu asista la depoziţia lui Christine Blasey Ford.

Chuck Grassley a criticat ”circul mdiatic” în centrul căruia se află scandalul şi ultimele zile trăite de către cei doi protagonişti.

”Ceea ce auîndurat ei trebuie să fie considerat de noi toţi ca inacceptabil şi ca o slabă reflectare a stării politeţei în societatea noastră democratică”, a declarat senatorul din Iowa. ”Vreau, deci, să le prezint scuzele melor amândurora din cauza modului în care au fost trataţi”.

”TERORIZATĂ”

Christine Blasey Ford, care nu a mai apărut vreodată în public anterior, s-a declarat ”terorizată” de ideea de depune mărturie. În declaraţia sa scrisă prealabilă depoziţiei, ea a explicat că motivaţia sa este să ”arate cum faptele domnului Kavanaugh (m)i-au afectat viaţa”.

Exprimându-se după Grassley, Dianne Feinstein, democrata de cel mai înalt ranf din Comisie, i-a mulţumit că a venit să depună mărturie şi şi-a exprimat regretul faţă de faptul că poliţia federală (FBI) nu a anchetat toate acuzaţiile care-l vizează pe Kavanaugh.

Majoritatea republicană din Comisia judiciară, alcătuită numai din bărbaţi, i-a cerut lui Rachel Mitchell, o avocată specializată în infracţiuni cu caracter sexual, să o interogheze pe Ford.Senatori democraţi i-au adresat de asemenea întrebări.

Liderul minorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer, şi ceilalţi democraţi din Comisie l-au îndemnat pe Brett Kavanaugh să renunţe la postul de la Curtea Supremă, în urma acuzaţiilor lansate împotriva sa de către patru femei.

Comisia judiciară urmează să procedeze vineri, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României), la un vot de confirmare, iar dacă Kavanaugh trece cu succes de această etapă, Senatul se va pronunţa în sesiune plenară la începutul săptămânii viitoare.

Nominalizările la Curtea Supremă este obligatoriu să fie confirmate de Senat, iar republicanii deţin 51 din cele 100 de voturi în această Cameră. Sunt de ajuns două dezertări în rândul Grand Old Party (GOP) pentru ca Kavanaugh să eşueze. Or unii republicani moderaţi nu şi-au prezentat încă poziţia.

Alte două femei - Deborah Ramirez et Julie Swetnick - îl acuză tot de agresiune sexuală, însă nu s-a prevăzut ca ele să fie audiate în Senat.

Postul NBC a anunţat miercuri seara că această Comisie judiciară anchetează cu privire la o o a patra acuzaţie referitoare la comportamentul lui Brett Kavanaugh. Numele acestei a patra acuzatoare nu a fost divulgat.

Donald Trump, care a fost acuzat la rândul său de agresiune sexuală, consideră că acuzaţiile formulate împotriva candidatului său constituie o ”înşelătorie” a Partidului Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.