China a denunţat joi prezenţa unor militari americani în Taiwan, după confirmarea oficială a acesteia de către preşedinta Tsai Ing-wen într-un interviu acordat CNN, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne opunem ferm oricărei forme de schimb oficial şi de contact militar între Statele Unite şiTaiwan”, a declarat presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie, în pofida faptului că nu deţine controlul asupra acestei insule cu 23 de milioane de locuitori.

Preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen a subliniat, într-un interviu difuzat miercuri de CNN, că ameninţarea chineză pe teritoriul taiwanez este tot mai mare ”zilnic”.

Întrebată despre prezenţa unor militari americani în Taiwan, ea a răspuns că ei ”nu sunt aşa de numeroşi cum prezintă unii oameni”.

Este pentru prima oară când un preşedinte taiwanez recunoaşte în mod public o prezenţă militară americană, de la plecarea ultimei garnizoane americane în 1979, când Washingtonul a recunoscut China comunistă în detrimentul Taiwanului.

Tensiunile s-au multiplicat în ultima perioadă între Statele Unite şi China cu privire la soarta insulei, care se bucură de un sistem democratic, are un Guvern, o monedă şi o armată proprii.

Taiwanul nu şi-a proclamat, însă, independenţa în mod oficial.

Beijingul ameninţă să recurgă la forţă în cazul în care Taipeiul îşi proclamă independenţa.

Întrebat despre o eventuală intervenţie militară americană în apărarea taiwanului, în cazul unui eventual atac al Chinei, preşedintele Joe Biden a răspuns afirmativ.

”Da, acem un angajament în acest sens”, a declaratel saăptămâna trecută.

La începutul lui octombrie, preşedintele chinez Xi Jinping a promis o ”reunificare” inevitabilă cu Taiwanul, prin mijloace ”paşnice”, după ce Taiwanul a denunţat, la începutul lui octombrie, un număr-record de incursiuni ale unor avioane militare chineze în zona sa de identificare aeriană (ADIZ).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.