Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat, sâmbătă, o vizită în Xinjiang, lăudând "stabilitatea socială obţinută cu greu" în această regiune zguduită mult timp de atentate, unde Beijingul a desfăşurat în ultimii ani o vastă campanie de represiune în numele luptei împotriva terorismului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este a doua vizită a preşedintelui chinez din iulie 2022 în această regiune din nord-vestul ţării, unde locuieşte minoritatea uigură, majoritar musulmană, vizată de campania de represiune şi victimă a încălcărilor drepturilor omului ca şi alte minorităţi musulmane, potrivit unor studii occidentale.

Vizita sa din 2022 a fost prima din 2014.

Potrivit televiziunii de stat CCTV, Xi Jinping "a subliniat că prioritatea absolută este de a menţine stabilitatea socială" şi de a "folosi această stabilitate pentru a garanta dezvoltarea" acestei regiuni autonome, în timpul unui discurs la Urumqi, capitala regiunii.

În cele din urmă, el a făcut apel la oficialii locali să "să controleze în mod eficient activităţile religioase ilegale".

Potrivit experţilor occidentali şi organizaţiilor pentru drepturile omului, campania împotriva "terorismului islamist" lansată la mijlocul anilor 2010 a dus la arestări în masă ale uigurilor şi ale altor minorităţi musulmane, la detenţia acestora în "lagăre de reeducare", la muncă forţată şi sterilizare.

China neagă toate aceste acuzaţii. În special, neagă existenţa lagărelor şi vorbeşte de "centre de formare profesională" pentru eradicarea extremismului.

Statele Unite au acuzat China de "genocid", la fel ca şi parlamentele mai multor ţări occidentale. Un raport al Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului de anul trecut a evocat posibilitatea unor crime "împotriva umanităţii" şi a citat "dovezi credibile" de tortură şi violenţă sexuală.

Uigurii, care erau larg majoritari atunci când a fost creată Republica Populară Chineză în 1949, reprezintă acum doar 45% din populaţia regiunii, în timp ce Han, grupul etnic majoritar chinez, a crescut de la 200.000 la aproximativ 10 milioane, adică 41%.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.