Beijingul poate ”juca un rol major” în Războiul din Ucraina, în ”găsirea unui drum al păcii”, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, la începutul unei vizite de stat de trei zile în China, într-un discurs susţinut în faţa unor membri ai comunităţii franceze, la Ambasada Franţei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”China, tocmai în baza relaţiei strânse cu Rusia, reafirmată în acest zile, poate juca un rol major” în dosarul ucrainean, estimează Emmanuel Macron, referindu-se la recenta vizită a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moascova.

”China şi-a afirmat ataşamentul faţă de Charta ONU. Integritatea teritorială, suveranitatea naţiunilor sunt parte a acesteia. Iar eu cred că apărarea lor însemnă să mergem împreună şi să găsim un drum al păcii”, a declarat el.

Emmanuel Macron se află în China într-o vizită de stat de trei zile.

El speră să convingă Beijingul să se angajeze mai mult împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia şi are ambiţia să lege legături mai strânse cu gigantul asiatic, un partener comercial esenţial.

Şeful statului francez consideră că Uniunea Europeană (UE) nu trebuie ”să se despartă” de China pe plan econmic.

”Atunci când văd voinţa accelerată existentă de a disocia marile blocuri economice, calea parcursă în ultimii ani cu multă prietenie, francheţe şi spirit de responsdabilitate (...) este o cale realistă şi ambiţioasă”, a declarat el.

”Nu trebuie să ne disociem, să ne despărţim de China”, a pledat Emmanuel Macron, ci ”să ne angajăm cu voluntarism pentru a continua să avem o relaţie comercială cu China”, pledează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.