China a anunţat vineri impunerea unor restricţii diplomaţilor americani prezenţi în ţară - inclusiv la Hong Kong -, ”în numele reciprocităţii”, în urma unor măsuri impuse de către Statele Unite la începutul lunii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beijingul nu a precizat natura acestor constrângeri.

Însă Washingtonul a impus recent corpului diplomatic chinez restricţii precum obligaţia de a cere o autorizaţie pentru a se duce în universităţi sau a se întâlni cu aleşi locali.

Evenimente culturale cu peste 50 de participanţi, organizate de misiunile diplomatice chineze în afara instalaţiilor lor oficiale în Statele Unite, este de asemenea necesar să primească unda verde a autorităţilor americane.

Administraţia Trump a anunţat că a luat aceste măsuri pentru că diplomaţii săi sunt victime, în China, ale unor restricţii ale accesului la persoane utile în înţelegerea mizelor locale.

”Aceste acţiuni americane au încălcat grav dreptul internaţional şi normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, a denunţat vineri, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

”China a publicat recent o notă diplomatică prin care impune, în numele reciprocităţii, restricţii activităţilor ambasadelor şi consulatelor americane din China, inclusiv Consulatului Statelor Unite la Hong Kong şi personalului acestuia”, a anunţat el.

Această decizie intervine în contextul unei puternice deteriorări a relaţiilor Chinei cu Statelor Unite, rivale în sferele economică şi tehnologică şi opuse într-o mulţime de subiecte - Hong Kong, drepturile omului, tehnologii, criza coronavirusului.

”Îndemnăm încă o dată Statele Unite să-şi corecteze imediat eroarea şi să suprime restricţiile nerezonabile impuse activităţilor Ambasadei Chinei şi personalului său în Statele Unite”, a continuat Zhao Lijian, avertizând că ”China va răspunde prin reciprocitate (viitoarelor) acţiuni ale Statelor Unite”.

Această confruntare între primele două puteri mondiale a luat în iulie aliura unui nou ”Război Rece”, în urma închiderii ciu forţa, la Houston, a Consulatului Chinei, pe fondul unor acuzaţii de spionaj.

China a ripostat şi a dispus, după câteva zile, închiderea Consulatului Statelor Unite de la Chengdu, în sud-vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.