Forţe talibane afgane au deschis focul, în weekend, la un punct de trecerea frontierei cu Pakistanul şi au ucis şase civili, a anunţat armata pakistaneză, care a replicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 12 persoane au fost rănite în aceste ”tiruri neprovocate şi oarbe”, în apropiere de oraşul Chaman, în provincia pakistaneză Balucistan, a precizat duminică armata pakistaneză.

”Forţele de frontieră pakistaneze au răspuns în mod adecvat, dar măsurat, agresiunii nejustificate, însă au evitat să vizeze civili nevinovaţi în zonă”, dă asigurări armata.

”Pakistanul a contactat autorităţile afgane de la Kabul, pentru a sublinia gravitatea situaţiei, şi a cerut măsuri stricte în vederea evitării unui nou incident de acet fel în viitor”, precizează armata.

Confruntarea armată a avut loc după ce forţe afgane au încercat să taie o parte a barierei de la frontieră, a declarat AFP un funcţionar de rang înalt din Guvernul provincial care a cerut protecţia anonimatului.

Un purtător de cuvânt al poliţiei provinciei afgane Kandahar (sud) a confirmat că a avut loc o confruntare militară la frontieră, însă fără să ofere detalii.

Un taliban a fost ucis, iar alte zece persoane au fost rănite - inclusiv trei civili -, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei.

”Un obuz de mortier a căzut şi a produs o minge uriaşă de foc. După asta mi-am pierdut cunoştinţa şi nu ştiu ce s-a întâmplat”, a declarat Fida Muhammad, o rănită de partea pakistaneză, internată la un spital.

Mii de persoane traversează zilnic frontiera între Spin Boldak, în Afgakistan, şi Chaman, în Pakistan, inclsuiv comercianţi, afgani care se duc la îngrijiri medicale în Pakistan şi persoane care-şi vizitează rudele.

Luna trecută, un bărbat înarmat a ucis un agent pakistanez de securitate în punctul de trecerea frontierel Chaman, ceea ce a condus la închidetrrea punctului timp de o săptămână.

După ce talibanii au recucerit puterea în Afganistan, în august, tensiunile de la frontieră s-au agravat, în contextul în care Pakistanul consideră că grupări înarmate pregătesc atacuri pe teritoriul pakistanez de pe teritoriul afgan.

Talibanii neagă că găzduiesc insurgenţi pakistanezi, dar sunt totodată furioşi că Islamabadul construieşte o barieră la frontiera comună cu Afganistanul, lungă de 2.700 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.