Cel puţin 52 de palestinieni au fost ucişi iar alţi 2.400 au fost răniţi de trupele israeliene, conform oficialilor palestinieni, marcând astfel cea mai violentă zi de la războiul din Fâşia Gaza din 2014, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Palestinienii au protestat în ultima lună la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel faţă de decizia SUA de a-şi muta ambasada la Ierusalim.

Luni, armata israeliană a declarat că 40.000 de palestinieni au participat la „proteste violente” în 13 puncte de-a lungul graniţei securizate cu Fâşia Gaza.

Palestinienii au aruncat cu pietre şi obiecte care ardeau în timp ce armata israeliană a folosit lunetişti. Mai multe cauciucuri au fost arse iar un fum negru a cuprins zona.

Armata israeliană a comunicat că a ucis trei persoane care încercau să planteze explozibile în apropierea gardului de securitate din Rafah. Forţele aeriene şi tancurile israeliene au atacat, de asemenea, poziţii militare ale Hamas în nordul Fâşiei Gaza.

Au existat, de asemenea, violenţe între poliţia israeliană şi protestatari care au afişat steagul Palestinei în faţa ambasadei americane. Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas a condamnat „masacrele israeliene” şi a declarat că vor urma trei zile de doliu.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat: „Fiecare ţară are dreptul la autoapărare. Hamas susţine clar că intenţiile sale sunt să distrugă Israelul şi să trimită mii de oameni care să treacă graniţa cu acest scop”.

Şeful politicii externe a UE, Federica Mogherini a afirmat: „Ne aşteptăm de la toată lumea să dea dovadă de calm pentru a se evita alte vieţi pierdute” în timp ce Germania susţine că deşi Israelul are dreptul de a se autoapăra, trebuie să o facă proporţional.

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a condamnat „uciderea şocantă a zeci de persoane şi rănirea a altor sute de oameni de către Israel”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.