Cei 14 complici ai teroriştilor care au comis atacurile islamiste din 2015 la redacţia revistei de satiră franceze Charlie Hebdo şi în supermarketul evreiesc Hyper Cacher au fost declaraţi vinovaţi, miercuri, şi au primit pedepse cuprinse între 4 şi 30 de ani de închisoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În atentatele din Paris şi de la periferie au murit 17 oameni, iar aceste acţiuni au marcat începutul unui an de teroare pentru Franţa - 11 luni mai târziu, au avut loc atacurile care au vizat sala de concerte Bataclan, mai multe terase din capitală şi din zona Stade de France.

Procesul celor 14 a durat trei luni, în care au avut loc alte trei atentate jihadiste în ţară şi o dezbatere naţională şi internaţională privitor la libertatea de exprimare, blasfemie şi caricaturile cu profetul Mahomed din Charlie Hebdo.

Ali Riza Polat, principalul inculpat, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru complicitate la crime teroriste, potrivit El Pais.

Dintre cei 14 acuzaţi pentru atacurile de la Charlie Hebdo şi Hyper Cacher, trei au fost judecaţi în absenţă. Între ei, o singură femeie, Hayat Boumedienne, şi fraţii Mohamed şi Medhi Belhoucine, despre care este crezut că au murit în Siria după ce s-au alăturat organizaţiei Stat Islamic. Ei au primit 30, respectiv 22 de ani de închisoare şi în cazul lui Mehdi Belhoucine a fost decisă încetarea acţiunii publice.

Dificultatea procesului a constat în determinarea gradului de complicitate a acuzaţilor, având în vedere că cei trei bărbaţi care au comis atentatele - fraţii Saïd şi Chérif Kouachi şi Amédy Coulibaly - au murit împuşcaţi de poliţie şi jandarmerie la scurt timp după.

Alţi doi dintre acuzaţi, Amar Ramdani şi Willy Prévost, au fost condamnaţi pentru „asociere la infracţiuni teroriste” şi au primit pedepse de 20, respectiv 13 ani de închisoare. Nezar Mickaël Pastor Alwatik a primit 18 ani de închisoare. Saïd Makhlouf, Mohammed Farès, Abdelazis Abbad, Neetin Karasular, Michel Catino, Christophe Raumel şi Miguel Martínez trebuie să ispăşească pedepse cuprinde între 4 şi 10 ani de închisoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.