Cehia urmează să cumpere 24 de avioane americane de vânătoare de tip F-35, a anunţat premierul ceh Petr Fiala, iar primele aeronave vor ajunge în ţară în 2031, urmând ca armata cehă să dispună de toate până în 2035, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primele F-35 vor fi gata în 2029, iar piloţii noştri vor începe atunci să se antreneze în Statele Unite”, a anunţat miercuri Petr Fiala.

Ministrul Apărării Jana Cernochova a anunţat că preţul total al tranzacţiei este de 150 de miliarde de coroane cehe (6,5 miliarde de dolari).

”Vom plăti 106 miliarde de coroane cehe pentru avioane, muniţie, simulatoare, formare şi alte elemente până în 2034”, a declarat presei Cernochova.

Restul sumei va acoperi achiziţionarea carburantului, bani care vor rămâne în bugetul de stat ceh, a adăugat ea.

Armata cehă foloseşte în prezent avioane de luptă de tip Gripen de fabricaţie suedeză, al căror contract de închiriere urmează să expire în 2027.

”Nu există timp pentru alte soluţii provizorii”, a declarat Cernochova.

Petr Fiala a anunţat că finanţarea este asigurată în urma deciziei Guvernului de a aloca 2% din cheltuielile totale ale bugetului de stat apărării, potrivit angajamentului faţă de NATO.

”Este important să ne consolidăm legăturile cu aliaţii din NATO. Prin acest demers, le spunem că luăm apărarea ţării noastre în serios şi că pot conta pe noi”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.