Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia din cauză că a blocat diverse site-uri, în special publicaţii de opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Internetul este ”un instrument esenţial în exercitarea dreptului la libera exprimare”, subliniază braţul judiciar al Consiliului Europei (CoE) cu sediul la Strasbourg.

În această hotărâre, în care se pronunţă cu privire la patru cazuri, Curtea ”constată că dispoziţiile legii ruse privind informaţia, utilizate pentru a bloca site-uri de web, au produs efecte excesive şi arbitrare şi nu au furnizat garanţii adecvate împotriva abuzurilor”.

Judecătorii CEDO au hotărât în unanimitate că, în cele patru dosare, se încalcă articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, are protejează libertatea de exprimare.

”Măsurile care blochează accesul la site-uri de web constituie o atingere adusă drepturilor reclamanţilor de a comunica informaţii şi dreptului publicului de a le primi”, stabilesc ei.

CEDO a fost sesizată în perioada 2013-2015 de diverşi proprietari ai unor site-uri la care autorităţile ruse au blocat accesul.

Măsurile impuse erau diferite în funcţie de site-uri.

Unul dintre aceste site-uri, de editare digitală, a fost blocat ”colateral”, din cauză că adresa sa IP era aceeaşi cu a unui site care republica poveşti populare despre canabis şi pe care justiţia rusă voia să-l închidă.

Alte site-uri au fost blocate ”excesiv”, ca un site care nu putea fi accesat în întregime din cauza unei singure pagini vizate, în pofida faptului că pagina respectivă a fost retrasă.

De asemenea, mai multe publicaţii de opoziţie au fost blocate ”angro”, din cauza faptului că acopereau un anumit tip de informaţii.

”O asemenea blocare globală este o măsură extremă, comparabilă cu interzicerea unui ziar dau unui post de televiziune, şi necesită o justificare distinctă”, stabileşte Curtea.

În afară de cheltuieli de judecată, CEDO condamnă Moscova să plătească fiecăruia dintre cei patru reclamanţi despăgubiri în valoare de 10.000 de euro.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.