Guvernul federal american atacă un vid juridic care le permite cumpărătorilor de arme de foc să evite să li se verifice antecedentele judiciare şi psihologice la vânzări la târguri de arme de foc şi pe Internet, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O verificare a antecedentelor cumpărătorilor de arme de foc urmează să fie cerută în mai multe situaţii în Statele Unite, anunţă joi Casa Albă, care precizează că acoperă astfel viduri juridice.

Într-o ţară care înregistrează numeroase atacuri armate, administraţia preşedintelui Joe Biden exercită presiuni în vederea unei reglementări mai mari, iar în contextul unor blocaje regulate în Congres ale unor reforme de amploare recurge la puterea de reglementare.

De această dată, Guvernul federal atacă un vid juridic care le permite cumpărătorilor să nu li se verifice antecedentele judiciare şi psihologice la vânzări în târguri de arme şi online.

Zeci de mii de arme de foc sunt vândute anual, estimează Casa Albă.

”Fiecare armurier trebuie de-acum să efectueze o verificare a antecedentelor, indiferent unde şi cum îşi vând marfa”, declară presei vicepreşedinta Kamala Harris, însărcinată cu această problemă.

Statele Unite plătesc un tribut foarte greu diseminării armelor de foc pe teritoriul american şi uşurinţei cu care americanii au acces la ele.

America are mai multe arme individuale decât locuitori. Consecinţa acestei proliferări este un nivel foarte mare de morţi prin împuşcare, în comparaţie cu cel din alte ţări dezvoltate.

Prin această nouă măsură, ”indiferent dacă arma este vândută pe Internet, la un târg de arme sau într-o armurerie fizică”, ”dacă vinzi arme în mod comercial, trebuie să ai un permis şi trebuie să faci o verificare a antecedentelor”, subliniază într-un comunicat secretarul Justiţiei Merrick Garland.

Anticipând un eventual recurs în justiţie, Casa Albă dă asigurări că ”are încredere în faptul că (această reformă) este legală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.