National Geographic Society (NGS), organizaţie ştiinţifică non-profit care cartografiază cerul, spaţiul terestru şi maritim, recunoaşte în mod oficial existenţa unui nou ocean - în jurul Antarcticii, la Polul Sud - al cincilea ocean al lumii, pe care-l denumeşte Oceanul Austral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul ocean este recunoscut deja în comunitatea ştiinţifică, însă existenţa acestuia nu a fost recunoscută până în prezent prin vreun acord internaţional.

”Din cauza lipsei unui consens internaţional, nu l-am recunoscut niciodată în mod oficial”, declară Alex Tait, un geograf din cadrul National Geographic Society.

20 DE MILIOANE DE KM²

Organizaţia Hidrografică Internaţională (IHO) a dat numele acestei părţi a globului în 1936, după care a dat înapoi în 1953.

Abia în februarie 2021, Agenţia americană de Observare Oceanică şi Atmosferică (NOAA) a decis mai întâi să identifice această regiune drept un ocean - însă fără să adopte numele Oceanul Austral, scrie revista ştiinţfică National Geographic.

Spre deosebire de celelalte patru oceane ale Terrei, acest al cincilea ocean este dominat şi definit de un curent - denumit ”circumpolar antarctic” -, considerat cel mai intens din lume.

El are o suprafaţă de peste 20 de milioane de kilometri pătraţi - şi reprezintă un sfert din suprafaţa totală a oceanelor lumii.

Potrivit membrilor NGS, recunoaşterea existenţei acestui ocean va permite interesul faţă de apărarea mediului acestui ocean.

”Elevii învaţă despre lumea oceanică prin oceanele pe care le studiază. Dacă nu includem Oceanul Austral, ei nu învaţă specificul şi importanţa acestuia”, subliniază geograful Alex Tait.

Oceanul Austral are ”ecosisteme marine unice şi fragile şi o viaţă marină minunată, de exemplu balene, pinguini şi foci”, declară cercetătorul NGS Enric Sala.

În ceea ce priveşte ”frontierele”, National Geographic Society precizează că ”limita de nord a Oceanului Austral variază între 50 şi 62 de grade latitudine sud. Noi folosim 60 de grade latitudine sud ca aproximare a limitei ecologice septemtrionale a Oceanului Austral, folosită de NOAA din Statele Unite şi de mai mulţi membri ai IHO”.

NOAA precizează că ”nu toate ţările sunt de acord cu frontierele propuse, iar această propunere nu a fost ratificată de membrii IHO”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.