Campania prezidenţială a lui Donald Trump a fost ”spionată” de agenţii federale, a dat asigurări miercuri secretarul american al Justiţiei William Barr, care caută să stabilească dacă această supraveghere era legală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Caut să adun toate informaţiile” cu privire la ”originile şi desfăşurarea unor activităţi (în domeniul) informaţiilor împotriva campaniei Trump în 2016”, a declarat Bill Barr într-o audiere în Senat.

”Cred că s-a făcut spionaj. Problema este să stabilim dacă acest lucru era justificat. Eu nu spun că nu era, dar trebuie să verificăm”, a adăugat el.

Poliţia federală americană (FBI) a deschis încă din iulie 2016 o anchetă cu privire la amestecul Rusiei în campania prezidenţială.

FBI s-a interesat apoi de contacte între anturajul candidatului republican şi Moscova.

În mai 2017, procurorul special Robert Mueller a fost numit să ancheteze cu privire la o presupusă complicitate vizându-l pe preşedinte, care a denunţat fără încetare o ”vânătoare de vreăjitoare”.

Mueller i-a prezentat la 22 martie raportul final lui Barr, care a trimis două zile mai târziu un rezumat Congresului.

Potrivit lui Barr, raportul îl exonerează pe Trump în privinţa complicităţii şi nu conţine elemente care să justifice proceduri judiciare cu privire la o presuusă obstrucţionare a justiţiei.

Într-o săptămână, Barr urmează să facă public raportul Mueller, în care cenzurează până atunci informaţii sensibile sau compromiţătoare.

El intenţionează ca în paralel ”să verifice dacă au existat abuzuri de putere” din partea unor agenţii federale, a declarat el în Comisia Bugetară a Senatului.

”Nu mă gândesc doar la FBI, ci la toate agenţiile de informaţii”, a precizat el.

Secretarul Justiţiei apreciază că ”au existat probabil nereguli în cadrul unui grup de oficiali din ierarhia superioară” a poliţiei federale şi că ar putea fi necesar ”să analizeze mai îndeaproape activităţile anumitor foşti conducători”.

Însă ”aceasta nu este deschiderea unei anchete vizând FBI”, a subliniat Barr.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.