Şefii de stat şi de guverne ai statelor membre ale Uniunii Europene ar urma să se reunească într-un summit, faţă în faţă, în următoarele săptămâni, în vederea negocierii viitorului buget al UE şi unui plan de relansare a economiei, afectată dur de pandemia covid-19 - printr-o suspendare a măsurilor de distanţare impuse în lupta împotriva virusului -, declară mai mulţi diplomaţi şi oficiali pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UE întâmpină dificultăţi în a funcţiona prin videoconferinţă, după ce statele membre şi-au plasat în izolare populaţiile, în martie, în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, care a oprit economia regiunii şi a împiedicat reuniunile liderilor naţionali.

La Bruxelles, puţini consideră că este posibil ca negocieri intense cu privire la buget să poată avea loc pe Webex, iar majoritatea ţărilor europene şi-au relaxat treptat, de la începutul lui mai, măsurile de izolare.

”Nu poate avea loc un acord cu privire la buget şi Fondul de relansare fără un summit fizic. Eu n-am cunoscut decomadată pe cineva care să creadă că acest lucru este posibil prin videoconferinţă”, a declarat un diplomat european de rang înalt.

Probleme tehnice, probleme de traducere şi caracterul mai puţin personal al apelurilor video nu refac atmosfera summiturilor liderilor europeni care pot dura peste noapte.

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte miercuri celor 27 de state membre proiectul bugetului - cadrul financiar plurianual - în valoare de aproximativ 1.000 de miliarde dedolari şi planul de relansare economică pe care-l încorporează.

Cei 27 urmează să încerce să ajungă la un acord, o sarcină care se anunţă dificilă.

Franţa şi Germania s-au unit şi susţin un plan de relansare economică în valoare de 500 de miliarde de euro care prevede o datorie comună europeană, însă Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda se opun acestui proiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.