Cheltuielile militare ale Chinei înregistrează anul acesta cea mai mică creştere din ultimii 30 de ani - cu 6,6% faţă de 2019, în contextul în care ţara se confruntă cu o încetinire a economiei, în urma epidemiei covid-19, şi se considerăexpusă unor ameninţăritot mai mari, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bugetul prezentat vineri, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Nţaionale Populare (ANP, Parlanentul chinez), prevede cheltuieli militare în valoare de 1.268 de yuani (aproape 163 de miliarde de euro) în 2020.

A doua putere economică mondială, afectată dur de criza santară a noului coronavirus, s-a abţinut pentru prima oară să-şi stabilească un obiectiv al creşterii economice anuale şi a promis să-şi crească cheltuielile publice, însă premierul Li Keqiang a dat asigurări că armata chineză, cea mai numeroasă din lume, nu va fi neglijată.

În contextulîn care criza sanitară a accentuat tensiunile cu Statele Unite, China se confruntă, consideră ea, pe mai multe fronturi, cu ameninţări la adresa securităţii interne.

Beijingul nu exclude să recurgă la forţă în cazul în care Taiwanul, pe care-l consideră o provincie rebelă, îşi proclamă independenţa şi s-ar putea confrunta, de asemenea, cu un nou val de proteste la Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.