Anders Behring Breivik, condamnat pentru masacrul de la pe insula Utoya, din 2011, a făcut salutul nazist în instanţă marţi, în deschiderea unui proces privind drepturile sale în detenţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Breivik, îmbrăcat în costum negru şi cu cravată, şi-a ridicat braţul drept pentru a face salutul nazist la intrarea în sala de judecată improvizată într0o sală de sport a închisorii unde stă într-o celulă cu trei camere.

El a făcut un salut similar în martie, când a dat în judecată statul norvegian pe care l-a acuzat de încălcarea drepturilor omului în cazul său. Justiţia a decis atunci că Breivik a fost supus  la tratamente “inumane şi degradante”, pentru că a fost ţinut prea izolat.

În prezent, statul norvegian a lansat un nou proces pentru a casa decizia.

Anders Breivik ispăseşte o pedeapsă de 21 de ani în spatele gratiilor, care poate să fie majorată dacă după această perioadă instanţa decide că reprezintă încă un pericol pentru societate.

În penitenciar, Breivik are la dispoziţie o celulă cu trei camere , echipată cu două duşuri, două televizoare, un Xbox, un Playstation, o maşină de scris, cărţi şi ziare.

Mai mult, avocatul criminalului susţine că acesta a început să aibă probleme psihice din cauza izolării. Breivik le reproşează autorităţilor faptul că i-ar fi citită corespondenţa.

Pe de altă parte, responsabilii penitenciarului afirmă că numai aşa pot să se asigure că Breivik nu va recruta adepţi.

În anul 2011, Breivik a detonat o bombă lângă clădirea Guvernului din Oslo, unde a ucis opt oameni şi a rănit alţi 200. Apoi a mers pe insula Utoya, unde avea loc şcoala de vară a Partidului Laburist, la care luau parte adolescenţi, şi a deschis focul la întâmplare. A ucis 69 de oameni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.