Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a fost condamnat vineri la opt ani de ineligibilitate de către judecătorii Tribunalului Superior Electoral (TSE) din Brasilia, pentru abuz de putere şi dezinformare în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, relatează presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci dintre cei şapte judecători ai TSE au votat în favoarea condamnării şi doi împotrivă.

Jair Bolsonaro a contestat rezultatul alegerilor prezidenţiale desfăşurate în Brazilia în octombrie 2022, în care a pierdut în faţa lui Luiz Inacio "Lula" da Silva.

El este acuzat că a creat o mişcare la nivel naţional pentru a anula rezultatul alegerilor, care a culminat cu invadarea de către susţinătorii săi a Curţii Supreme, a clădirii Congresului şi a palatului prezidenţial timp de mai multe ore la 8 ianuarie.

La începutul acestei săptămâni, judecătorul însărcinat cu acest caz, Benedito Goncalves, a votat în favoarea unei pedepse de ineligibilitate până în 2030, declarând că, în timpul unei întâlniri cu ambasadorii străini, el a răspândit "îndoieli şi a incitat la teorii ale conspiraţiei".

Jair Bolsonaro, care neagă orice faptă ilegală, a descris votul drept o "lovitură de cuţit în spate". El a precizat deja că intenţionează să facă apel la Curtea Supremă.

"Nu am atacat sistemul electoral, am subliniat doar posibilele sale defecte", a declarat el într-un interviu acordat vineri postului de radio Itatiaia, înainte de pronunţare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.