Regatul Unit este necesar să modifice acordul Brexitului negociat cu Uniunea Europeană (UE), pentru a dispune de o portiţă de ieşire din ”plasa de siguranţă” ("backstop") cu privire la frontiera irlandeză, consideră Boris Johnson, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministru britanic de Externe, un susţinător înfocat al Brexitului, a evocat o limitare în timp a aceste ”plase de siguranţă”, menită să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, sau un mecanism care să permită Regatului Unit să o părăsească unilateral.

”Unele dintre ideile evocate de premierul (Theresa May) în Camera Comunelor par rezonabile”, a declarat luni, la radio BBC Johnson.

”Eu cred că aş vrea să analizez îndeaproape ceea ce propune şi trebuie ca acest lucru să ofere Regatului Unit o portiţă de ieşire din backstop”, a apreciat el.

Întrebat în acest sens de BBC, Boris Johnson nu a vorbit în mod explicit despre o înlăturare pur şi simplu a acestei caluze de salvgardare, ci a apreciat că acest ”compromis Malthouse” pare soluţia cea mai promiţătoare.

Acest compromis care poartă numele unuia dintre iniţiatorii săi, deputatul conservator Kit Malthouse, are ambiţia să strângă o majoritate în Parlament care să le promită "Brexiter"-ilor o abandonare a "backstop"-ului, iar susţinătorilor rămânerii în UE garanţii care să minimalizeze riscul unor perturbări în cazul unei ieşiri fără acord.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.