Secretarul de Stat american Antony Blinken le-a transmis îngrijorarea sa omologilor săi indian şi chinez cu privire la faptul că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, declară un oficial american AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antony Blinken s-a întâlnit - separat - vineri, la Munchen, în marja Conferinţei Securităţii (MSC), cu miniştrii de externe indian Subrahmanyam Jaishankar şi chinez Wang Yi.

Şeful diplomaţiei americane le-a spus omologilor săi că ”dezvoltarea unei astfel de capacităţi antisatelit este necesar să fie un subiect de îngrijorare”, declară acest oficial sub protecţia anonimatului.

El urmează să abordeze acest subiect şi în alte întâlniri, precizează oficialul citat.

Casa Albă a anunţat joi că Rusia este în curs să dezvolte ”o capacitate antisatelit”, însă a refuzat să spună dacă această capacitate are sau nu o dimensiune nucleară.

Preşedinţia americană a subliniat însă că aceasta nu reprezintă ”o ameninţare imediată”.

”Nu vorbim aici despre o armă care să poată săfie folosită pentru a ataca fiinţe umane sau să provoace distrugeri pe Pământ”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

Însă ea îi paote ameninţa pe astronauţi care călătoresc pe o orbită terestră joasă sau să avarieze sateliţi militari sau civili, a precizat el.

Statele Unite ”urmăresc situaţia îndeaproape” şi vor continua ”să o ia foarte în serios”, a dat asigurări Kohn Kirby.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.