Uraganul Matthew se îndrepta către Bahamas şi coasta de est a Floridei, după ce a ucis cel puţin 26 de persoane în Caraibe şi a avariat majoritatea locuinţelor în sudul Haiti, ceea ce a determinat această ţară dur afectată să amâne din nou alegerile prezidenţiale prevăzute duminică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 11 morţi.

Puternicul uragan de categoria a 3-a, cea mai temută furtună din Caraibe din ultimul deceniu, a traversat marţi Cuba şi Haiti însoţit de rafale de vânt cu viteza de 230 de kilometri pe oră şi ploi torenţiale. El a devastat localităţi, a omorât animale şi a distrus recolte şi case.

În Statele Unite, peste 1,5 de milioane de persoane au fost îndemnate să evacueze zone de pe coasta de sud-est, iar guvernatorul statului Florida Rick Scott i-a îndemnat pe locuitori să se pregătească de un eventual impact catastrofal.

Sute de mii de persoane au fost evacuate din calea uraganului, care a provocat inundaţii puternice şi a ucis patru persoane în Republica Dominicană şi 22 în Haiti. Cele două ţări împart Insula Hispaniola.

Matthew a devastat sud-vestul Haiti, unde a aruncat ambarcaţiuni şi reziduuri pe drumuri în zona de coastă, afectată de creşterea nivelului mării şi inundaţii importante în zone locuite.

Aproximativ 80% dintre locuinţe au fost avariate în Departamentul de Sud din Haiti, cu o populaţie de 700.000 de oameni, a declarat un oficial guvernamental într-o reuniune cu oficiali de la ONU. Aproximativ 11.000 de persoane erau găzduite în adăposturi în această provincie.

În oraşul Jeremie locuitorii găteau şi dormeau afară, deoarece cele mai multe locuinţe au fost doborâte sau grav avariate de uragan. Scene asemănătoare au fost raportate în localităţi de pe întreaga coastă de sud.

Haiti, cea mai săracă ţară din Americi, urma să organizeze duminică alegeri prezidenţiale repetate, amânate în mai multe rânduri, însă autorităţile electorale au amânat din nou scrutinul din cauza uraganului. Imediat nu a fost anunţată o nouă dată.

Matthew a fost retrogradat miercuri de la furtună de catogoria a 4-a (pe scala de cinci trepte de intensitate Saffir-Simpson), a anunţat Centrul american pentru monitorizarea uraganelor (NHC).

Furtuna prezenta miercuri seara rafale de vânt cu viteza de 185 de kilometri pe oră.

Însă NHC a anunţat că poate creşte din nou în intensitate odată ce se apropie de Florida.

Ochiul furtunii se afla la aproximativ 435 de kilometri sud-sud-est de Nassau, capitala Bahamas, la ora 0.00 GMT (3.00, ora României) şi urmează să se apropie de coasta de est a Floridei până joi seara, potrivit NHC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.