Bilanţul victimelor cutremurului de la frontiera iraniano-irakiană a ajuns la cel puţin 328 de morţi, potrivit agenţie iraniene de stat Irna, scrie The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 210 morţi.

Majoritatea victimelor provin din localitatea Sarpol-e-Zahab, în provincia Kermanshah (vest), precizează Irna.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,3 a fost localizat la 31 de kilometri de oraşul irakian Halabja, potrivit cei mai recente măsurători ale institutului american de geofizică  USGS.

Seismul a fost resimţit până pe coasta Mării Mediterane.

Provincia Kermanshah se află în Munţii Zagros, care despart Iranul de Irak. Locuitorii acestei zone rurale îşi câştigă existenţa din agricultură.

Reuters scrie că cel puţin 332 de persoane au murit în regiune, iar salvatorii căutau zeci de oameni prinşi între dărâmături.

TURCIA TRIMITE AJUTOARE

Turcia a trimis personal de urgenţă şi ajutoare în nordului Irakului, în urma cutremurului de duminică, iar autorităţile turce şi-au exprimat ”adânca tristeţe” faţp de această tragedie.

Premierul Binali Yildirim a anunţat că ţara sa a acţionat imediat să trimită ajutoare medicale şi alimentare în nordul Irakului.

Vicepreşedintele Semilunei Roşii turce Kerem Kinik a declarat pentru The Associated Press la punctul de trecere a frontierei de la Habur că 33 de camioane cu ajutoare se aflau în drum către oraşul irakian Sulaimaniyah, cu 3.000 de corturi şi încălzitoare, 10.000 de paturi şi pături şi hrană.

Armata turcă a anunţat că un avion cargo cu ajutoare şi personal de intervenţie în situaţii de urgenţă a sosit în Irak.

Ministerul turc de Externe a subliniat, într-un comunicat, că poporul turc îi susţine pe iranieni şi irakieni şi este pregătit săofere ajutoare în caz că i se va cere acest lucru.

Relaţiile dintre regiunea semiautonomă Kurdistan şi Turcia au fost afectate de un controversat referendum de autodeterminare, în septembrie.

Guvernul pakistanez a transmis, de asemenea, condoleanţe ”fraţilor iranieni şi irakieni”.

Pakistanezii ”se gândesc şi roagă pentru fraţii iranieni şi irakieni care şi-au pierdut vieţile în această tragică calamitate, iar noi ne rugăm pentru însănătoşirea grabnică a celor răniţi”, a declarat şeful diplomaţiei pakistaneze Khawaja Muhammad Asif, citat într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.