Bilanţul atacului aerian rus de la Dnipro (est), a crescut la 44 de morţi, unul dintre cele mai sângeroase bilanţuri de la începutul Războiului rus din Ucraina, anunţă marţi salvatori ucraineni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest stadiu, ”39 de persoane au fost salvate, inclusiv şase copii, 44 de persoane au fost ucise, inclusiv patru copii, iar 79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii, anunţă marţi în acest ultim bilanţ referitor la atacul rus care a lovit sâmbătă un bloc la Dnipro.

Un bilanţ anterior anunţa 40 de morţi.

Bilanţul ar putea să crească, iar echipe de salvatori căutau în continuare sub grămezi uriaşse de beton peste 20 de persoane a căror soartă rămânea necunoscută.

În total ”22 de persoane sunt căutate în continuare”, au anunţat marţi într-o postare pe Telegram salvatorii ucraineni.

OPERAŢIUNE DE SALVARE

”Operaţiunea de salvare, demolarea dărâmăturilor, nu se va termina până când nu vor fi găsite corpurile tuturor morţilor”, a anunţat un consilier prezidenţial ucrainean, Kirilo Timoşenko.

”Mai mulţi (răniţi) se află în stare gravă, inclusiv un copil”, a anunţat el.

La locul dezastrului, oameni depuneau flori şijucării de pluş în memoria victimelor.

Alţi locuitori din Dnipro aduceau haine şi plăpumi la un punct deschis de către lucrători umanitari.

Aproximativ 40 de persoane au fost salvate din ruinele blocului.

”Peste 200 de apartamente au fost distruse, iar cea mai importantă sarcină a noastră este să mutăm toate persoanele şi să ajutăm la reconstrucţia clădirii”, a dat asigurări Kirilo Timoşenko.

MOSCOVA NEAGĂ ŞI AMENINŢĂ

Kremlinul a reacţionat abia după două zile de la atacarea blocului de la Dnipro.

”Forţele armate ruse nu bombardează imobile rezidenţiale şi nici infrastructuri civile. Ele bombardează ţinte militare”, a declarat Dmitri Peskov, în pofida atacurilor care au vizat deja numeroase ţinte civile de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

Împotriva acestei ”ploi” de rachete şi ameninţării unei noi pfensive ruse de amploare, Occidentul şi-a intensificat ajutorul militar al Ucrainei.

O reuniune cu privire la livrări de armament occidental Kievului este prevăzută vineri la baza americană Ramstein, în Germania.

Vladimir Putin a denunţat, într-o convorbire la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, ”linia distrugătoare adoptată de către regimul de la Kiev, care a mizat pe intensificarea confruntărilor armate, cu susţinerea sponsorilor săi occidentali, care-şi cresc livrările de armament şi material militar”.

”Aceste tancuri ard şi ard”, a declarat presei Peskov.

Moscova a dezminţit că este responsabilă de carnagiul de la Dnipro şi a dat vina pe ucraineni.

Peskov a evocat ”o tragedie” care ar fi putut să fie provocată de tirul apărării antiaeriene ucrainene.

Uniunea Europeană (UE) şi-a reiterat susţinerea de nezdruncinat a Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.