Joe Biden propune o prelungire cu cinci ani a tratatului-cheie de dezarmare nucleară New START între Washington şi Moscova, care expiră la începutul lui februarie, pe care Donald Trump nu a reuşit să-l prelungească, şi îşi afişează totodată fermitatea împotriva unor ”acte antagoniste” ale Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite intenţionează o prelungire cu cinci ani a New Start, aşa cum permite tratatul”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la o zi după ce democratul a preluat funcţia de preşedinte, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

”Preşedintele a spus mereu în mod clar că tratatul New Start este în interesul securităţii Statelor Unite, iar o asemenea prelungire este şi mai necesară în contextul în care relaţiile cu Rusia sunt tensionate, ca acum”, a apreciat ea.

Pentru a arăta că nu este vorba despre un cec în alb, preşedintele Biden le-a cerut, în paralel, serviciilor americane de informaţii ”un examen global” al recentului atac cibernetic uriaş - imputat Rusiei - cu privire la eventuale ”amestecuri” în ultimele alegeri americane şi cu privire la ”folosirea armamentului chimic împotriva liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi”, a precizat Jen Psaki.

Această analiză urmează să se concentreze de asemenea asupra informaţiilor - minimalizate de către fostul preşedinte republican - potrivit cărora Rusia ar fi plătit ”prime” unor talibani pentru a ucide militari americani.

”Lucrând împreună cu Rusia în vederea apărării intereselor americane” în domeniul controlului armamentului, ”noi lucrăm în acelaşi timp la tragerea Rusiei la răspundere cu privire la acte antagoniste şi necugetate”, a pledat Jen Psaki.

Înainte de a depune jurământul, Joe Biden şi echipa sa au ridicat tonul împotriva Moscovei, dorind să rupă cu ambivalenţa administraţiei Trump - nehotărâtă între o anumită fermitate şi voinţa miliardarului newyorkez de a se apropia de preşedintele rus Vladimir Putin.

FOSTUL NEGOCIATOR CRITICĂ

Imediat după arestarea lui Aleksei Navalnîi, duminică, în capitala rusă, Jake Sullivan, viitorul consilier în probleme de securitate naţională la Casa Albă, a îndemnat la eliberarea ”imediată” a opozantului rus şi a catalogat ”atacurile” vizând opozantul drept un ”afront adus poporului rus”.

În decembrie, învingătorul în alegerile prezidenţiale americane şi-a atras furia autorităţilor ruse din cauză că a promis represalii în urma uriaşului atac cibernetic care a vizat prima putere mondială timp de luni de zile - un atac de asemenea minimalizat de către Donald Trump.

În pofida acestor tensiuni, propunerea cu privire la New Start ar urma să fie primită favorabil de către Vladimir Putin, care s-a declarat în favoarea uneiprelungiri cu cinci ani.

Administraţia Trump accepta doar o prelungire condiţionată - cu un an, o perioadă în vederea negocierii unui acord mai global, însă negociarile cu Moscova s-au soldat cu un eşec.

Acest tratat - ultimul acord de acest fel între cele două foste rivale nucleare în Războiul Rece - limitează arsenalele celor două puteri nucleare la un maximum de 1.550 de focoase fiecare, o reducere cu aproape 30% faţă de limita precedentă, stabilită în 2002.

El limitează, de asemenea numărul lansatoarelor şi bombardierelor grele la 800 - un aresenal suficient să distrugă planeta Terra de mai multe ori.

Negociatorul american din administraţia Trump Marshall Billingslea a criticat imediat poziţia Casei Albe.

”Echipa lui Biden a avut nevoie de doar 24 de ore pentru a strica raportul de forţe favorabil pe care îl aveam cu Rusia”, a denunţat el pe Twitter. ”Noi nu vom obţine nimic în schimbul unei prelungiri”, a deplâns el.

Tergiversările fostului Guvern republican au fost denunţate de către democraţi şi numeroşi experţi în domeniul armamentului, cu atât mai mult cu cât Washingtonul s-a retras cu zgomot - în ultimii trei ani - din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din Tratatul ”Cer Deschis” (Open Sky) de supraveghere aeriană şi din importantul tratat de dezarmare ruso-american cu privire la forţele nucleare cu rază de acţiune intermediară (INF).

Mai mulţi specialişti au salutat noua poziţie americană.

”O veste excelentă. New Start este în beneficiul Statelor Unite, Rusiei, întregii lumi”, a scris pe Twitter Vipin Narang, un profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT). ”Singurii săi critici sunt cei care vor o cursă a înarmării fără limită”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.