Preşedintele american Joe Biden a sosit marţi în Elveţia, după ce a transmis o serie de mesaje de unitate cu aliaţii, în vederea unui tête-à-tête cu omologul său rus Vladimir Putin, o întâlnire care se anunţă deosebit de delicată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Air Force One a aterizat marţi, la ora locală 16.23 (17.23, ora României), pe aeroportul din Geneva, de la Bruxelles, unde preşedintele american  şi-a reafirmat voinţa de a reda forţă relaţiei transatlantice şi de a transmite un mesaj clar Moscovei.

”Alianţa noastră este solidă. NATO este unită, Statele Unite s-au întors”, a subliniat el, iar ralaţiile s-au relaxat, după ce Uniunea Euroepană şi Washingtonul au anunţat marţi un armistiţiu în vederea soluţionării conflictului Airbus/Boeing, vechi de 17 ani, care afecta relaţiile între cele două mari blocuri economice.

În privinţa celui mai puternic om de la Kremlin, locatarul Caei Albe a adoptat un ton hotărât ferm în ultimele zile, şi a promis să spună fără ocolişuri care-i sunt ”liniile roşii”.

”Noi nu căutam conflictul cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia îşi continuă activităţile”, a avertizat el.

Acest summit, punctul culminant al turneului său în Europa, prezintă o miză importantă pentru Joe Biden.

El este al cincilea preşedinte american cu care se întâlneşte Putin, care se află la putere de la sfârşitul lui 1999.

Într-un interviu acordat postului american NBC, Putin îşi exprimă speranţa ca preşedintele democrat să fie mai puţin impulsiv decât predecesorul său republican.

Însă el a profitat de ocazie şi pentru a sublinia cât de ”talentat” era, în opinia sa,  Donald Trump.

Ucraina, Belarusul, soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, atacuri cibernetice - sunt toat atâtea subiecte de discordie, iar discuţiile se anunţă aspre şi dificile.

Casa Albă a stabilit în mod voit ştacheta cât mai jos şi a anunţat că nu se sunt de aşteptat anunţuri importante şi că obiectivul pe termen lung este ca relaţiile între cele două ţări să fe mai ”stabile şi previzibile”.

La summitul G7 din Cornwall, Biden a lăsat să se întrevadă chiar o formă de fatalism. ”Pentru că el este Putin”, a răspuns el la o întrebare despre eficienţa avertismentelor şi sancţiunilor impuse Moscovei.

În ceea ce-l priveşte pe Putin, experţi sunt de acord că acesta a obţinut deja ceea ce voia, şi anume organizarea acestui summit, ca o ilustrare a importanţei Rusiei. Recunoaşterea puterii Rusiei este leitmotivul lui Putin de douădecenii de când se află la putere.

CINCI ORE DE DISCUŢII

Cei doi lideri urmează să se exprime separat, miercuri, în urma întâlnirii. Nicio conferinţă de presă comună nu este prevăzută.

Conferinţa de presă care a avut loc în urma întâlnirii lui Donald Trump u Vladimir Putin, în iulie 2018, la Helsinki, se află în continuare în mintea tuturor la Washington.

Într-un gest ciudat, care a provocat un val de indignare în tabăra sa, preşedintele republican a părut atnci să acorde mai multă valoare cuvântului fostului şef al KGB-ului decât concluziei unanime a agenţiilor americane de informaţii cu privire la amestecul rus în campania electorală prezidenţială americană din 2016.

În primele şase zile ale turneului său, Joe Biden le-a oferit asigurări, într-o serie de summituri - G7, NATO, UE-SUA - aliaţilor Statelor Unite.

El a marcat astfel un contrast - în formă şi în fond - faţă de bruscările şi invectivele din mandatul lui Trump.

El a subliniat că Statele Unite s-au întors la masa multilateralismului şi că sunt hotărâte să joace un rol-cheie de la lupta împotriva pandemiei covid-19 şi până la lupta împotriva modificărilor climatice.

Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc la Vila La Grange, o construcţie din secolul al XVIII-lea, situată în centrul oraşului şi al celui mai mare parc al acestuia, cu o vedere impresionantă către Lacul Léman.

Kremlinul a anunaţt că discuţiile, care încep la ora locală 13.00 (14.00, ora României) şi ar urma să dureze patru-cinci ore.

În programul summitului se află o întâlnire în format redus - între preşedinţiiamerican şi rus şi şefii acestora ai diplomaţiei, Antony Blinken şi Serghei Lavrov -, urmată de şedinţă de lucru extinsă.

Aproximativ 4.000 de poliţişti, militari şi găzi de securitate au fost desfăşurate la Geneva.

Oraşul elveţian a găzduit deja un summit încă istoric - primul tête-à-tête al lui Ronald Reagan cu Mihail Gorbaciov, în 1985.

Rusia avea să rămână Uniunea Sovietică încă şase ani după această reuniune, însă cele trei zile ale summitului de atunci de la Geneva au marcat începutul ”dezgheţului” Războiului Rece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.