Preşedintele american Joe Biden i-a dat asigurări omologului său israelian Reuven Rivlin că Statele Unite nu vor permite Iranului să dezvolte arma nucleară, înaintea unei vizite a premierului israelian Naftali Bennett, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iranul nu va avea niciodată arma nucleară atât timp cât sunt eu aici”, i-a spus Biden lui Rivlin la Casa Albă.

Reuven Rivlin a declarat presei, după întâlnire, că este ”foarte satisfăcut” de declaraţiile preşedintelui democrat cu privire la Iran.

Joe Biden a respins, pe de altă parte, critici ale Congresului american, care-i pun la îndoială autoritatea de a ordona atacuri aeriene vizând miliţii proiraniene la frontiera dintre Irak şi Siria.

”Am această autoritate”, a subliniat Biden.

Relaţiile strânse ale Statelor Unite cu Israelul se confruntă cu o prioadă dificilă după ce Biden s-a instalat la Casa Abă.

Însă formarea unui nou Guvern în Israel, condus de către Naftali Bennett, în  urma căderii de la putere a taberei israeliene a lui Benjamin Netanyahu, susţinută de către Donald Trump, a deschis calea unei relansări a relaţiilor americano-israeliene şi unei viitoare vizite a noului premier în Statele Unite.

Nicio dată a vizitei lui Bennett nu a fost stabilită, a anunţat o purtătoare de cuvânt a casei Albe, Jen Psaki, însă ”preşedintele (american Joe Biden) abia aşteaptă să-l primească pe premierul (israelian Naftali Bennett), iar acest lucru va avea loc în curând”.

Noul şef al diplomaţiei israeliene, Yair Lapid, i-a transmis duminică omologului său american Antony Blinken ”rezervele puternice” ale Israelului cu privire la negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Lapid a anunţat însă că vrea să reducă diferenţa de poziţie faţă de Washington - în culise -, o ruptură faţă de politica lui Netanyahu,

”Noi credem că aceste diferenţe (între Israel şi Statele Unite) este necesar să fie discutate în mod direct şi profesionist”, a subliniat Lapid.

O BAZĂ AMERICANĂ ÎN ESTUL SIRIEI, BOMBARDATĂ DE MILIŢII PROIRANIENE

Pe de altă parte, miliţii proiraniene au tras luni mai multe obuze către o bază militară americană situată în câmpul petrolier Al-Omar, în provincia siriană Deir Ezzor (est), fără să facă victime, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Agenţia oficială siriană de presă Sana a confirmat aceste tiruri, fără să le precizeze originea.

Ca represalii, ”tiruri de artilerie grea au fost efectuate de către coaliţia internaţională antijihadistă” condusă de Washington, vizând oraşul Al-Mayadin, aflat sub controlul unor miliţii proiraniene, la periferia de est a oraşului Deir Ezzor, a declarat pentru AFP diectorul SOHR Rami Abdel Rahman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.