Joe Biden a discutat cu secretarul general al ONU Antonio Guterres despre necesitatea unui ”parteneriat consolidat” în lupta împotriva pandemiei covid-19 şi modificărilor climatice, a anunţat echipa de tranziţie a preţedintelui ales american, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Criza sanitară şi încălzirea globală sunt două domenii în care Donald Trump a respins orice abordare multilaterală.

Preşedintele american în exerciţiu a catalogat modificările climatice drept o ”farsă” şi a retras Statele Unite din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.

Trump a suspendat, de asemenea, finanţarea americană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a lansat procesul retragerii din Organizaţie.

Joe Biden a promis să raducă Statele Unite în Acordul de la Paris şi să menţină ţara în OMS.

În afară de pandemia covid-19 şi modificările climatice, Biden a discutat cu Guterres despre necesitatea ”garantării păcii şi securităţii şi soluţionarea conflictelor” prin promovarea democraţiei şi drepturlor omului, a anunţat echiap lui Joe Biden într-un comunicat.

Preşedintele ales al Statelor Unite şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea violenţelor în Etiopia.

Pe de lată parte, şeful în exerciţiu al diplomaţiei americane Mike Pompeo l-a îndemnat pe premierul etiopian Abiy Ahmed la o ”încetare totală a confruntărilor” şi la permiterea unui ”acces umanitar fără oprelişti în regiunea Tigre, relatează AFP.

Abiy Ahmed a dat asigurări luni că liderii din Tigré, fugari după cucerirea capitalei regiunii rebele, Mekele, erau urmăriţi de către armata etiopiană, după trei săptămâni de conflict armat.

Laureatul Nobelului pentru Pace în 2019 a trimis armata în Tigré, la 4 noiembre, pentru a înlocui cu ”instituţii legitime” autorităţile regionale, care sidau de mai multe luni autoritatea Guvernului său.

El a anunţat sâmbătă seara că armata şi-a atins unul dintre principalele obiective, preluarea controlului asupra Mekele, în care se baricadau lideri rebeli din regiune, în preznet ”vânaţi” pentru a fi arestaţi şi judecaţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.