Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat al Rusiei care se află într-o vizită în China, anunţă miercuri că susţine deplin propunerile chinezeşti în vederea unei soluţionări paşnice a conflictului din Ucraina, prezentate de către Beijing săptămâna trecută, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Belarusul militează în mod activ în favoarea propunerilor de pace şi iniţiativei voastre în favoarea securităţii internaţionale”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, primit de către omologul său chinez Xi Jinping.

”Întâlnirea de azi a avut loc într-o perioadă foarte dificilă, care necesită noi abordări neobişnuite şi decizii politice responsabile. Ele trebuie să vizeze, înainte de orice, evitarea unei confruntări mondiale, care nu va avea câştigători”, a subliniat Aleksandr Lukaşenko, citat de serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.

Vineri, la împlicirea a exact un an de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, Beijingul a publicat un document în 12 puncte în care îndeamnă Moscova şi Kievul să organizeze negocieri de pace.

China încearcă să se impună ca mediator în acest conflict, însă poziţia sa de aliată a Rusiei o discreditează în ochii Occidentului, care susţine Ucraina.

Belarusul, vecinul Ucrainei, este un actor de prim-plan în acest conflict.

Regimul lui Lukaşenko nu a trimis militari să lupte în mod direct alături de armata rusă în Ucraina, însă teritoriul belarus este folosit ca bază în spatele frontului de către trupele Moscovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.