Acuzarea şi apărarea s-au înfruntat în procesul destituirii lui Donald Trump cu privire la posibilitatea convocării unor martori în faţa senatorilor însărcinaţi să-l judece pe preşedintele american, înaintea unui vot, vineri, asupra acestei probleme, care se anunţă foarte strâns, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii democraţi ”au spus că au un dosar copleşitor”, a relevat joi avocatul Casei Albe Patrick Philbin în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri tensionate.

”De ce au nevoie de probe şi martori suplimentari? Este total contradictoriu”, a apreciat el, îndemnându-i pe cei 100 de sentaori să respingă cererea acuzării, care doreşte să fie audiaţi mai mulţi consilieri şi foşti consilieri de la Casa Albă.

”De ce nu vor să cheme la bară membri ai propriei administraţii?”, i-a replicat alesul democrat Adam Schiff, care conduce echipa procurorilor. ”Pentru că-l vor incrimina pe preşedinte!”, a subliniat el.

Democraţii sunt interesaţi mai ales de audiera lui John Bolton, care a fost consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe până în septembrie, când a fost dat afară din cauza unor dezacorduri profunde cu Donald Trump.

Acest neoconservator afirmă, într-o carte care urmează să apară în curând, că preşedintele i-a spus în august că nu vrea să deblocheze un ajutor militar destinat Ucrainei atât timp cât aceastăţară nu anchetează cu privire la democratul Joe Biden, adversarul său potenţial în alegerileprezidenţiale din noiembrie.

Acest ”avantaj reciproc” se află în centrul procesului lui Trump, judecat de două săptămâni de ”abuz de putere” şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

INCERTITUDINE

Democraţii ştiu că nu au aproape nicio şansă să obţină destituirea miliardarului newyorkez, în contextul în care Constituţia prevede o majoritate de două triemi - 67 de voturi - care să-l declare vinovat.

Cu mai puţin de 300 de zile înaintea scrutinului prezidenţial, ei speră la scoaterea la lumină a unor noi informaţii stânjenitoare pentru locatarul Casei Albe.

Ei supun la vot vineri seara o moţiune în vederea obţinerii dreptului de a convoca martori. În cazul în care obţin cele 51 de voturi necesare, ceea ce implică ralierea a patru senatori republicani cauzei lor, procesul se va mai prelungi o vreme.

În caz contrar, cei 100 de aleşi din Camera superioară a Congresului ar putea trece rapid la vot asupra verdictului -poate vineri noaptea sau sâmbătă.

Potrivit unuia dintre apropiaţii săi, lui Donald Trump i-ar plăcea să fie disculpat înainte să-şi susţină tradiţionalul discurs despre ”starea Uniunii” marţi.

Rezultatul votului este incert, în contextul în care senatoarea republicană moderată Susan Collins a anunţat joi seara că susţine cererea cu privire la audierea martorilor, însă colegul său Lamar Alexander nu o va face. Alţi doi republicani ezită încă.

În lipsa unei certitudini, speculaţiile vuiau pe culoarele Capitoliului. Iar în hemiciclu Adam Schiff l-a curtat pe preşedintele Curţii Supreme John Roberts, care prezidează procesul.

În cazul în care votul este egal (50-50), democraţii îi vor cere să voteze în favoarea moţiunii lor.

Magistratul - foarte atent la independenţa justiţiei - ar putea însă să refuze, iar moţiunea să eşueze.

”CEL MAI BUN LUCRU”

Conciliant, Adam Schiff le-a propus  totodată aleşilor care se tem că dezbaterile se pot prelungi, să ţină toate depoziţiile într-o săptămână.

”Să ne luăm o săptămână pentru a avea un proces echitabil înseamnă să cer prea mult?”, a lansat el.

În cazul în care democraţii pierd această bătălie, senatorii vor trece la vot asupra vinei preşedintelui.

O achitare ar fi ”cel mai bun lucru pentru ţară”, a pledat avocatul Casei Albe Pat Cipollone, care l-a prezentat pe Donald Trump drept o victimă a unei manevre politice dăunătoare democraţiei.

”Ei încearcă să retragă numele preşedintelui de pe buletinele de vot cu câteva luni înainte de scrutin”, şi-a exprimat eindignarea.

Însă Adam Schiff consideră că o disculpare a acestuia ar fi ”normalizarea nerespectării legii”. Nu se poate ”accepta ca un preşedinte să facă ceea ce vrea el pentru a fi reales”, a subliniat el.

În timp ce cele două părţi se înfruntau în Senat, Trump se dezlănţuia împotriva democraţilor la un miting electoral în Iowa.

”Ei vor să vă anuleze voturile”, a tunat el în faţa unei mulţimi cucerite. ”Dar asta nu va merge. Veţi vedea”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.