Irakul a îndemnat joi Turcia să-şi retragă trupele de pe teritoriul său şi să înceteze ”acte provocatoare”, la o zi după ce Ankara şi-a desfăşurat forţe speciale în nordul ţării, în cadrul unei operaţiuni împotriva rebelilor kurzi turci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bagdadadul l-a convocat din nou pe ambasadorul Turciei în Irak, Fatih Yildiz.

Ministerul irakian de Externe i-a înmânat o scrisoare de protest ”în cei mai puternici termeni”, a anunţat acesta.

AL CINCILEA ATAC ÎN ZECE ZILE ÎN ZONA VERDE, ÎN APROPIEREA AMBASADEI SUA

Pe de altă parte, rachete au lovit din nou, joi, Zona Verde, la Bagdad, unde se află sediul Ambasadei Statelor Unite, al cincilea atac de acest tip în zece zile, a declarat AFP o sursă din cadrul securităţii interne din interiorul acestui cartier ultrasecurizat.

Jurnalişti AFP au auzit cel puţin trei explozii, urmate de sunetul sirenelor instalate în Zona Verde. Nicio victimă şi nici pagube nu au fost semnalate imediat.

La fel ca precedentele, aceste tiruri nu au fost revendicate, în pofida faptului că Washingtonul arată cu degetul combatanţi proiranieni.

Acesta este aldoilea atac, de la 8 iunie, în apropierea ambasadei americane.

Alte tiruri de rachete au vizat, în două rânduri, aeroportul din bagdad, închis în prezent, din cauza pandemiei covid-19, unde sunt staţionaţi militari americani, dar şi o bază de la nord de Bagdad, Taji, în care se află, de asemenea trupe americane.

Cel puţin 32 de atacuri au vizat militari sau diplomaţi americani în Irak din octombrie 2019.

Tensiuni între Statele Unite şi Iran, inamici juraţi, care îşi dispută influenţa în Irak, au degenerat în ultimele luni, iar asasinarea, la începutul lui ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani şi ”locotenentului” său iralian la Bagdad a alimentat temeri cu privire la izbucnirea unui război deschis.

Între timp în Iral s-a instalat un nou guvern, considerat mai proamerican, iar tirurile de rachete - în care au fost ucişi trei americani şi un britanic în ultimele luni - s-au mai potolit.

Reluarea recentă a acestor tiruri coincide cu lansarea, la 11 iunie, a unui ”dialog strategic” menit să redefinească cooperarea între Bagdadşi Washington, însă de la care experţi spun că nu aşteaptă rezultate mari.

Militarii americani - 5.200 anul trecut, înainte de retragerea câtorva sute, din cauza racheteleor şi pandemiei covid-19, sunt vizaţi de expulzare hotărâtă de Parlamentul irakian, nepusă niciodată în aplicare de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.