Autorul masacrului de la clubul Pulse, din Orlando, Omar Mateen, a mers la mai multe magazine de arme înainte de a ucide 49 de oameni, iar vânzătorii de la cel puţin unul dintre ele au refuzat să îi vândă muniţie, relatează ITV, în timp ce AP scrie că Mateen a accesat Facebook în timpul atacului pentru a vedea impactul carnagiului comis de el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mateen, în vârstă de 29 de ani, a vizitat un magazin de arme din zona Port St. Lucie, din apropiere de locuinţa sa, cu aproximativ cinci sau şase săptămâni înainte de atac. El s-a interesat de costume antiglonţ performante şi muniţie.

Potrivit vânzătorilor, bărbatul a discutat cu cineva la telefon, aparent în arabă.

Mateen „părea foarte ciudat”, a declarat coproprietarul magazinului Lotus Gunworks, din South Florida, Robbie Abell. “Întrebările pe care le punea (despre articolele de protecţie antiglonţ – n.r.) nu erau întrebări obişnuite, pe care le-ar pune un om normal”, a adăugat el.

Lotus Gunworks nu vinde articole antiglonţ, iar angajaţii au refuzat să îi vândă lui Mateen muniţie.

„Dacă ceva este suspect, este decizia noastră”, a explicat Abell.

Cu circa o săptămână înainte de atac, Mateen a vizitat de două ori şi magazinul St. Lucie Shooting Center, de unde a cumpărat un pistol şi o puşcă.

Noile detalii au fost date publicităţii în cadrul unei anchete FBI privind acţiunile lui Mateen din zilele, săptămânile şi lunile de dinainte de atac.

Între timp, s-a aflat şi că, în timp ce victimele sale sângerau până la moarte, atacatorul a accesat reţelele de socializare pentru a vedea ce impact a generat masacrul comis de el. În aceste condiţii, Comisia Senatului pentru Securitate Internă a cerut directorului Facebook, Mark Zuckerberg, să ajute la descoperirea urmelor lăsate de Mateen în spaţiul cibernetic.

El a căutat pe Facebook „Pulse Orlando” şi “atac armat”.

„Musulmanii adevăraţi nu vor accepta niciodată căile murdare ale Occidentului”, a scris musulmanul pe unul dintre cele cel puţin cinci conturi de Facebook pe care le-ar fi avut, potrivit preşedintelui Comisiei, senatorul Ron Johnson.

Johnson a precizat că Mateen a publicat mai multe mesaje pe Facebook, pe lângă căutari, iar activitatea online a avut loc înainte sau în timpul atacului.

O sursă apropiată anchetei, citată de AP sub acoperirea anonimatului, a declarat că postările de pe Facebook au avut loc cu numai câteva momente înainte de atac.

Anterior, martorii au povestit că Omar Mateen s-a oprit să dea mai multe telefoane în timpul masacrului, pe când victimele sale zăceau sângerând până la moarte în clubul gay Pulse. Mateen a sunat, de asemenea, la numărul de urgenţă 911 pentru a jura credinţă Statului Islamic.

De asemenea, atacatorul a sunat la postul News 13 din Orlando, afiliat CNN, pentru a anunţa că el este cel care comite un masacru din partea grupării teroriste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...