Austria anunţă luni că l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Viena, după ce Budapesta a publicat un decret care prevede eliberarea a sute de trecători de migranţi, în vederea expulzării acestora, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşteptăm explicaţăii din partea Ungariei (...) şi l-am convocat în această (luni) după-amiaza pe ambasador în vederea unei întâlniri urgente”, anunţă Ministerul austriac de Externe într-o declaraţie remisă AFP.

”Ca ţară vecină, această decizie a Ungariei are repercursiuni directe asupra securităţii noastre”, subliniază ministerul austriac care se declară ”foarte îngrijorat”.

Austria - alertată de un reportaj recent al televiziunii ungare despre eliberarea unor presupuşi trecători de migranţi - şi-a consolidat în acest weekend controalele la frontieră.

”Trecătorii (de migranţi) sunt infractori în domeniul crimei organizate, iar acţiunile lor pun în pericol vieţi omeneşti”, a reacţionat Ministerul de Interne.

Guvernul premierului naţionalist Vikor Orban a decis, la sfârşitul lui aprilie, să elibereze 700 de deţinuţi - majoritatea originari din ţări din jurul Ungariei.

Ei au obligaţia să părăsească Ungaria în termen de 72 de ore, potrivit decretului ungar.

Potrivit autorităţilor, închisorile ungare înregistrează o creştere a numărului deţinuţilor condamnaţi de trafic de persoane.

Ei reprezintă în prezent 13% din numărul total de deţinuţi - adică aproximativ 2.600 de persoane din 73 de ţări.

Acest decret - publicat la 27 aprilie - vizează o limitare a ”costului contribuabililor ungari”.

Contactat de AFP cu privire la calendarul punerii în aplicare a acestei măsuri, Guvernul Orban nu a răspuns imediat.

Ungaria lui Viktor Orban a adoptat o linie dură împotriva migraţiei ilegale.

Ea a construit bariere la frontieră, restrânge depunerea cererilor de azil la ambasadele ungare din străinătate şi a înăsprit pedepsele cu privire la traficanţii de migranţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.