Australia şi-a exprimat sâmbătă „consternarea” faţă de condamnarea la 13 ani de închisoare, în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, a unui cetăţean australian considerat a fi un „mercenar” care lucrează pentru Kiev.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Guvernul australian este consternat de simulacrul de proces şi de sentinţa de 13 ani de închisoare pronunţată împotriva australianului Oscar Jenkins”, a declarat ministrul australian de externe Penny Wong.

Canberra a transmis „clar” Moscovei că Oscar Jenkins ar trebui să fie tratat ca prizonier de război din cauza statutului său de membru activ al armatei regulate ucrainene, a declarat ea într-un comunicat de presă. 

Oscar Jenkins, din Melbourne, a fost condamnat vineri „la 13 ani de privare de libertate într-o colonie penală cu regim strict”, a anunţat pe Telegram parchetul din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, controlată aproape în întregime de Rusia.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Instanţa l-a găsit pe fostul profesor de biologie, în vârstă de 33 de ani, vinovat de „participare la un conflict armat în calitate de mercenar” pentru că a luptat alături de soldaţii ucraineni împotriva armatei ruse între martie şi decembrie 2024. „Rusia este obligată să îl trateze în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în special asigurându-se că este tratat uman”, a declarat ministrul australian.

Ea a adăugat că Australia are „îngrijorări serioase” cu privire la Oscar Jenkins şi colaborează cu partenerii, inclusiv Ucraina şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, pentru a pleda pentru bunăstarea şi eliberarea sa. 

Rusia îi consideră în mod sistematic pe străinii care luptă alături de trupele ucrainene drept „mercenari”, ceea ce este pedepsit de legislaţia rusă, şi nu drept voluntari.

Capturarea lui Oscar Jenkins a provocat îngrijorare în rândul guvernului australian, care a cerut la momentul respectiv eliberarea sa. Mai mulţi străini, inclusiv britanici, au fost judecaţi de tribunalele din Ucraina ocupată de Rusia în ultimii trei ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.