Alergătoarea de sprint belarusă Krisţina Ţimanuskaia, care a refuzat să se întoarcă în ţară de teamă faţă de viitorul său, s-a declarat joi, în faţa presei de la Varşovia, ”feritică să fie în siguranţă” în Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ameninţată cu repatrierea cu forţa în Belarus, după ce a criticat instanţele sportive din ţara sa, în urma unui diferend, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, tânăra atletă, în vârstă de 24 de ani, a sosit miercuri, prin Viena, în Polonia, ţara care i-a acordat o viză umanitară.

Atleta s-a declarat ”surprinsă că situaţia a devenit un asemenea scandal politic”, având în vedere faptul că, la început, era vorba despre o problemă sportivă.

”Habar nu aveam unde avea să ajungă situaţia”, a dezvăluit ea.

”Vreau doar să-mi continui cariera sportivă”, a mai declarat ea.

Soţul său, Arseni Jdanevici, care s-a aflat în Ucraina şi a obţinut, la rândul său, o viză umanitară în Polonia, se afla ”deja în drum” pentru a i se alătura joi, a anunţat ea.

Krisţina Ţimanuskaia a anunţat duminică că a scăpat unei repatrieri cu forţa în Belarus, la câteva zile după ce a criticat în mod deschis Federaţia Belarusă de Atletism.

De teama de a nu ajunge la închisoare, în cazul în care s-ar fi întors în Belarus, Krisţina Ţimanuskaia a obţinut ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi o protecţie a poliţiei în timp ce s-a aflat pe Aeroportul Tokyo-Haneda.

Ea s-a refugat, apoi, timp de două nopţi, la Ambasada Poloniei din capitala Japoniei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.