Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl acuză pe Vladimir Putin că vrea "să dea vina pe altcineva", şi anume pe Ucraina, pentru atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, după ce oficialii ruşi au sugerat că ar fi putut exista o legătură ucraineană a teroriştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce oficialii ruşi au sugerat că atacul ar fi fost pus la cale de Ucraina, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Vladimir Putin că vrea să "arunce vina" asupra Ucrainei.

În prima sa declaraţie de la atacul armat de vineri de la Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, preşedintele ucrainean a vorbit sâmbătă despre asta în mesajul video transmis ca în fiecare seară către naţiune.

"Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident, Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă pur şi simplu să transfere vina asupra altcuiva", a declarat Zelenski înainte de a trece la un discurs tăios şi acuzator: "Ei au întotdeauna aceleaşi metode. S-a mai făcut şi înainte. Au fost case bombardate, împuşcături şi explozii. Şi întotdeauna dau vina pe alţii. Ei vin în Ucraina, ne ard oraşele şi încearcă să dea vina pe Ucraina. Torturează şi violează oameni - şi dau vina tot pe ei. Au adus sute de mii de terorişti de-ai lor aici, pe pământ ucrainean, pentru a lupta împotriva noastră, şi nu le pasă ce se întâmplă în interiorul ţării lor. Ieri, toate acestea s-au întâmplat, iar acest nimeni absolut, Putin, în loc să se ocupe de cetăţenii săi ruşi, să li se adreseze, a tăcut timp de o zi - s-a gândit cum să aducă acest lucru în Ucraina. Totul este absolut previzibil. Sutele de mii de ruşi care sunt ucişi acum pe teritoriul ucrainean ar fi cu siguranţă suficienţi pentru a opri orice terorişti. Iar dacă ruşii sunt dispuşi să moară în tăcere în "crocodili" şi să nu pună nicio întrebare serviciilor lor speciale, Putin va încerca să întoarcă şi mai mult o astfel de situaţie în avantajul său personal”, a avertizat liderul ucrainean.

Vladimir Putin a promis sâmbătă să-i "pedepsească" pe cei responsabili de atacul care a ucis cel puţin 133 de persoane la periferia Moscovei în ziua precedentă, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în drum spre Ucraina, dar fără a face vreo menţiune cu privire la revendicarea făcută de către gruparea jihadistă Stat Islamic.

CITEȘTE ȘI ATAC LA MOSCOVA. Putin vorbeşte despre Ucraina fără să menţioneze revendicarea jihadistă. Polonia se teme ca atentatul să nu devină un pretext pentru o escaladare a violenţei

Liderul rus a declarat că "toţi cei patru autori" ai atacului au fost arestaţi, în timp ce "se îndreptau spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare ale anchetatorilor, le fusese pregătită o "fereastră" pentru a trece graniţa.

În primul său discurs televizat de la tragedie, Vladimir Putin a repetat versiunea evenimentelor prezentată anterior de serviciile sale de securitate (FSB) şi, la fel ca acestea, nu a făcut nicio referire la implicarea Stat Islamic, cu toate că gruparea jihadistă a revendicat atacul, afirmând că luptătorii săi au "atacat o mare adunare" în apropiere de Moscova.

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că speră ca atacul să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenţei", într-o referire clară la Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.