Artificiile de Anul Nou au contribuit la creşterea periculoasă a nivelului de poluare în mai multe oraşe germane, arată cifrele oficiale citate de BBC News. Cea mai gravă situaţia s-a înregistrat la Munchen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Munchen, nivelul noxelor a fost, pentru scurt timp, de aproape 27 de ori mai mare decât limita zilnică recomandată de UE, adică 50 de micrograme de particule fine, cu diametrul sub 10 microni, în metru cub de aer. O staţie de măsurare a calităţii aerului din centrul oraşului a înregistrat 1.346 de micrograme de astfel de particule în metru cub de aer.

Mai mult, substanţele nocive au rămas mult timp în atmosferă, pentru că nu a bătut vântul.

Niveluri crescute de particule fine s-au înregistrat şi la Frankfurt (385 de micrograme), Wiesbaden (503 micrograme) şi Baden-Wuerttemberg (534 micrograme).

Datele oficiale arată că jocurile de artificii din oraşe au eliberat circa 4.000 de particule fine în atmosferă, adică echivalentul a 15% din cât emit maşinile din oraşele afectate într-un an.

În aceste condiţii, activiştii pentru protecţia mediului au cerut interzicerea spectacolelor pirotehnice private.

Jocurile de artificii provoacă eliberarea unei cantităţi importante de particule fine, în special cenuşă şi fum, precum şi de ioni de metale, precum magneziul.

De asemenea, artificiile duc la niveluri sporite de dioxid de azot şi dioxid de sulf, substanţe puternic iritante.

Artificiile au dus la creşterea poluării şi în alte zone din lume. La New Delhi, în India, nivelul particulelor fine (particule cu diametru de 2,5 microni) s-a dublat în timpul sărbătorii Diwali.

În Marea Britanie, în 2014, artificiile şi focurile de tabără aprinse pe 5 noiembrie, de Guy Fawkes Night, au făcut ca poluarea să atingă nivelul maxim în West Midlands, Merseyside, Manchester şi Yorkshire.

Anul acesta, germanii au cheltuit 100 de milioane de euro pe artificii, relatează Sueddeutsche Zeitung. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.