Armata rusă şi-a început retragerea din zone situate la frontiera cu Ucraina, unde a comasat zeci de mii de militari, de săptămâni de zile, provocând o intensificare a tensiunilor internaţionale, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În prezent, unităţile noastre şi grupurile militare mărşăluiesc către gări şi aerodromuri, nave de debarcare, platforme feroviare şi avioane-cargo militare”, a anunţat ministerul, citat de RIA Novosti.

Retragerea a început în Crimeea, penisnula ucraineană anexată de Rusia în 2014, la o zi după un exerciţiu militar la care au participat aproximativ 10.000 de oameni, a anunţat ministerul, citat de Interfax.

”La 23 mai, forţele Districtului Militar de Sud şi forţele aeroportate care participă la manevre de verificare-surpriză au început să se întoarcă către locul lor de desfăşurare permanent”, a anunţat ministerul.

Ministrul rus al Apărării Seghei Şoigu, prezent joi la exerciţiile militare din Crimeea, a anunţat retragerea - începând de la 23 aprilie şi până la 1 mai - a zecilor de mii de militari desfăşuraţi atât în Crimeea, cât şi în vestul Rusei de la ceea ce a catalogat drept exerciţii-surpriză menite să verifice pregătirea forţelor ruse.

Prezenţa acestui număr foarte mare de militari în apropiere de Ucraina, care luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi în Donbas (est), a alimentat tensiuni între Moscova, Kiev şi Occident în aceste ultime săptămâni.

Ucraina acuza Moscova de pregătirea unui invazii.

Rusia a dezminţit acest lucru şi a dat asigurări că aceste manevre nu sunt ”ameninţătoare”, ci un răspuns la exerciţii NATO în Europa şi la provocări ucrainene.

Războiul Kievului cu sepratiştii proruşi s-a soldat cu zeci de morţi din ianuarie, după ce un armistiţiu a fost respectat în a doua jumătate a lui 2020.

Războiul din Ucraina s-a soldat, din 2014, cu peste 13.000 de morţi şi peste un milion şi jumătate de deplasaţi.

Ucraina a salutat această retragere cu prudenţă.

”Dacă Rusia îşi retrage cu adevărat de la frontiera cu Ucraina uriaşa forţă militară pe care a desfăşurat-o, acest lucru va calma tensiunile”, apreciază, într-un comunicat, ministrul ucrainean de Externe, scrie Reuters.

”Însă trebuie să ne amintim că această etapă nu va pune capăt nici escaladării actuale şi nici conflictului dintre Ucraina şi Rusia în general”, a subliniat ministrul ucrainean de Dmitro Kuleba.

Statele Unite continuă să ”supravegheze foarte îndeaproape” situaţia, a anunţat Departamentul de Stat american.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.