Armata germană nu reuşeşte să recruteze personal suficient, după ce Guvernul a lansat o vastă modernizare a apărării germane, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, deplânge miercuri ministrul german al Apărării Boris Pistorius, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toată lumea vorbeşte despre lipsa personalului în Bundeswehr (...). Anul acesta avem cu 7% mai puţini candidaţi faţă de anul recut”, a subliniat într-o conferinţă de presă la un centru de recrutare al armatei, la Stuttgart (vest), Boris Pistorius.

Iar în timpul formării recruţilor, ”avem o rată de abandon de 30%”, precizează ministrul german.

Cancelarul Olaf Scholz creat un fond special în sumă de 100 de miliarde de euro, după mai multe decenii de subinvestiţii, la câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lui februarie 2022, în vederea unei modernizări a armatei germane.

În afară de lipsa de material, armata nu atrage suficienţi recruţi, într-o ţară îmbătrânită, în care lipsa forţei de muncă afectează toate sectoarele.

”Până în 2050 vor fi cu 12% mai puţine persoane în grupa de vârstă 15-24 de ani (...). Tot atâtea active mai puţin de care avem nevoie în Bundeswehr”, a subliniat Boris Pistorius.

El subliniază asupra lipsei femeilor, de 10% în rândul efectivelor în meserii dinafara domeniul îngrijirilor de sănătate, şi a ”persoanelor provenind din imigraţie” - două categorii subreprezentate în cadrul trupelor germane.

VIAŢĂ PERSONALĂ

Între cauzele lipsei de atractivitate a unor meserii, ”tema echilibrului între viaţa profesională şi viaţa privată este decisivă” pentru noile generaţii, declară Boris Pistorius.

”Trebuie să le spunem cum să împece familia şi serviciul”, subliniază el.

Ministrul îndeamnă la campanii de recrutare realiste şi nu la ”filmuleţe în stil «Mission Impossible» (...) ca la Hollywood”.

Potrivit unui document intern al Ministerului german de Interne, citat de Der Spiegel, lipsa de recruţi în armată ar putea ”face dificilă menţinerea unei calităţi ridicate în sectarea personalului”.

Bundeswehr are în prezent obiectivul de a-şi creşte numărul militarilor la 203.000 - până în 2031 -, de la 180.000 câţi are în prezent, un obiectiv care ar putea fi dificil de atins, recunoaşte Boris Pistorius.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.