Armata australiană a fost desfăşurată în unele zone din nord-estul ţării, din cauza unor inundaţii care au loc doar ”la o sută de ani”, în contextul în care pe străzi inundate au fost văzuţi crocodili, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Militarii, care au distribuit 70.000 de saci cu nisip, au folosit luni vehicule amfibie pentru a recupera locuitori echipaţi cu lămpi, urcaţi pe acoperişul caselor, în contextul în care un diluviu face ravagii în statul Queensland.

Nordul tropical al imensei insule-continent este obişnuit, în acest anotimp, cu ploi musonice. Însă precipitaţiile din ultimele zile depşesc cu mult nivelul normal, mai ales în oraşul de coastă Townsville.

Autorităţile au fost nevoite, duminică, să deschidă vane în lupta împotriva inundaţiilor, eliberând astfel torente de apă.

”Noi n-am văzut niciodată atâta apă în viaţa noastră”, a declarat Gabi Elgood, un jurnalist la un post de radio local. ”Credeam că nu se poate mai mult, însă ploaia nu se opreşte”.

La Townsville, multe maşini au fost aproape în întrgime acoperite de apă. Iar locuitorii, privaţi de curent, nu sunt ameninţaţii doar de inundaţii.

Publicaţia Townsville Bulletin a anunţat că crocodili marini au fost văzuţi pe străzi inundate. Autorităţile au lansat avertismentul ca locuitorii să nu se apropie de zonele respective.

”EXCREMENTELE VECINULUI”

”Dacă ideea de a vă întâlni cu un crocodil nu este de ajuns să vă descurajeze să vă duceţi să vă jucaţi în apă, trebuie să vă gândiţi că ar putea să mergeţi prin excrementele vecinului”, a avertizat, într-un comunicat, Poliţia din Queensland.

Asemenea preciptaţii ”nu sunt evenimet care are loc la 20 de ani, sunt un eveniment care are loc o dată la 100 de ani”, a subliniat sâmbătă premierul din Queensland Annastacia Palaszczuk.

Biroul australian de meteorologie a avertizat, duminică, cu privire la noi ploi şi riscul unor tornade şi rafale violente de vânt în zilele următoare. Aproape 20.000 de locuitori riscă să fie inundaţi în cazul în care ploile continuă, potrivit Biroului.

Şcoli şi tribunale rămân închise luni. Peste 16.000 de persoane nu au curent, potrivit unei purtătoare de cuvânt a grupului de distribuţie a electricităţii Ergon Energy Emma Oliveri,

Principala arteră care leagă nordul Australiei de restul Coastei de Est este blocată, ceea ce alimentează temeri cu privire la penurii de alimente.

Supermarketurile Woolworths au ”închiriat două avioane cahrter pentru a trimite 3.000 de tone de produse proaspete şi bunuri de primă necesitate” la Cairns, cel mai mare oraş din nord, a anunţat o reprezentantă a grupului, Tina Anandji.

”Continuăm să facem ceea ce putem pentru a trimite rezerve în nordul extrem al (statului) Queensland, chiar dacă drumurile sunt blocate”, a adăugat ea.

Potrivit meteorologilor un sistem musonic, care se deplasează foarte încet, staţiona deasupra nordului statului Queensland, iar unele zone ar urma să se înregistreze echivalentul a peste un pluviometric, înaintea unei îmbunătăţiri.

În regiune plouă, în medie, 2.000 de milimetri de ploaie anual, însă unele oraşe ar putea depăşi acest prag în doar câteva zile.

Australia tocmai a înregistrat cea mai caldă lună ianuarie din toate timpurile, care a agravat seceta în estul şi sudul ţării şi a alimentat focuri de vegetaţie.

Călduri puternice nu sunt rare în timpul verii australe. Însă, potrivit unor experţi, modificările climatice au provocat creşterea temperaturilor - atât pe uscat cât şi în mare -, ceea ce creşte numărul zilelor extrem de calde şi riscul unor incendii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.