Armata britanică a anunţat miercuri deschiderea unei baze militare în Marele Nord norvegian, cu scopul de a consolida capacităţile NATO în Arctica, în contextul unor îngrijorări cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Norvegia, care are o frontieră cu Rusia, refuză să găzduiască baze permanente ale unor militari străini.

Astfel, Camp Viking urmează să funcţioneze pe o perioadă de zece ani, la nord de Tromsø, şi să găzduiască comandouri care să se antreneze de luptă în condiiţi de frig extrem.

”Locul bazei este ideal pentru a descuraja ameninţări în regiune şi îi permite Regatului Unit să reacţioneze rapid în caz de nevoie, pentru a proteja flancul de nord al NATO şi pe aliatul său apropiat, Norvegia”, subliniază într-un comunicat Ministerul britanic al Apărării.

Această bază, situată în apropiere de instalaţii militare norvegiene, va perpetua prezenţa unor comandouri broitanice în regiune, în care 1.000 de militari au participat în iarnă la manevre.

Construirea bazei este justificată prin ”reapariţia Marelui Nord ca teatru de operaţiuni”, care justifică ”noi instalaţii în era modernă”.

Norvegia, o ţară nordică cu o frontieră comună cu Rusia de 18 kilometri lungime, a furnizat Ucrainei multiple echipamente militare, inclusiv piese de artilerie şi muniţie, pentru a se apăra de Rusia.

Războiul rus din Ucraina a determinat Finlanda şi Suedia să candideze la aderarea la NATO, în mai 2022, şi să dea astfel pagina politcilor lor de nealiniere militară, aflate în vigoare din anii '90, moştenite după zecin de ani de neutralitate impusă sau aleasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.