Relaţiile internaţionale nu mai pot să fie ”ţinute ostatice” ale unor politici ale fricii şi disuasiunii nucleare, a avertizat vineri Papa Francisc, îndemnând lumea să adopte, în schimbul lor, un viitor fără arme nucleare, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Francisc a susţinut un discurs în faţa unor laureaţi ai Nobelului pentru Pace, oficiali de la ONU şi NATO şi diplomaţi din ţările care deţin arma nucleară, în cadrul acestei conferinţe de două zile, la Vatican, menite să galvanizeze o susţinere mondială faţă de înlocuirea politicii disuasiunii nucleare din timpul Războiului Rece cu o politică a dezarmării nucleare.

Papa argentinian a deplâns, în acest discurs, în Sala Clementina a Palatului Apostolic, faptul că actualele tensiuni ar putea să afecteze eforturile în vederea dezarmării nucleare.

Însă el a subliniat că bazarea pe aceste arme ”nu creează altceva decât un fals sentiment de securitate” şi că orice folosire a lor, inclusiv accidentală, ar fi ”catastrofală” pentru umanitate şi mediu.

”Relaţiile internaţionale nu pot să fie ţinute ostatice de forţa militară, intimidarea reciprocă şi paradele arsenalelor nucleare”, a declarat Suveranul Pontif.

Preşedinta Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), laureată a Nobelului pentru Pace, a subliniat că un nou tratat ONU care îndeamnă la eliminarea armamentului nuclear va avea consecinţe inclusiv asupra puterilor nucleare care refuză să îl semneze.

Tratate care interzic armamentul chimic şi biologic au reprezentat un prim pas crucial către scoaterea în afara legii a unor asemenea arsenale şi exercită presiuni asupra ţărilor care deţin aceste tipuri de armament să se dezarmeze, a argumentat Beatrice Fihn.

”Dacă dreptul internaţional spune că sunt interzise, atunci (puterilor nucleare) le va fi mai greu să-şi justifice deciziile de a moderniza şi investi în noi tipuri de armament”, a declarat Fihn vineri, pentru AP, în marja conferinţei pe tema dezarmării de la Vatican.

Campania lui Fihn a fost distinsă anul acesta cu Premiul Nobel pentru Pace în contul rolului său hotărâtor în susţinerea tratatului ONU.

Prin poziţia sa, Suveranul Pontif se alătură campaniei care a dat un nou tratat ONU ce îndeamnă la eliminarea armamentului atomic.

Între vorbitori s-a aflat Masako Wada, o supravieţuitoare a bombardamentului atomic de la Nagasaki şi care a devenit una dintre cele mai puternice voci ale dezarmării nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.