Două incendii de vegetaţie, alimentate de rafale violente de vânt şi seceta din regiune, au izbucnit în regiunea oraşului Los Angeles, iar aproximativ 90.000 de persoane au fost evacuate în comitatul Orange, unde au ars câteva sute de hectare, în contextul în care California se află în alertă cod roşiu de incendii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un prim incendiu - denumit ”Silverado Fire” - a izbuncit luni, la ora locală 6.47 (15.45, ora României) pe dealuri, la Irvine, la aproximativ 60 de kilometri sud-est de Los Angeles, şi a devastat 800 de hectare în patru ore, au anunţat pompierii.

Rafale ale vântului Santa Ana - echivalentul Mistralului din Franţa - în zonă, cu o viteză care atinge 100 de kilometri pe oră, alimentează flăcările şi împiedică intervenţia cu mijloace aeriene în lupta împotriva incendiului.

Doi pompieri au fost răniţi de flăcări şi spitalizaţi în stare gravă, cu arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului, scrie presa locală.

Ca măsură de precauţie, autorităţile din Irvine au dispus evacuarea a aproximativ 60.000 de locuitori din cartiere ameninţate de flăcări.

Toate şcolile sitiuate în zonă, în care carul era acoperit de nori groşi de fum potrivit unor martori, au fost evacuate, potrivit sergentului Karie Davies din cadrul Poliţiei din Irvine.

”A fost o nebunie. Inclusiv în maşină mă înţepau ochii şi gâtul. S-ar fi zis că s-a făcut noapte”, declară Frédéric Tournadre, un expatriat francez a cărui întreprindere se află la Irvine. Sediul se află în afara perimetrului de evacuare, însă conducerea a preferat să ceară personalului să părăsească locul. ”Inclusiv în birouri se simţea mirosul” fumului, subliniază francezul.

Circulaţia pe mai multe autostrăzi a fost interzisă din cauza înaintării rapide a flăcărilor, însă fără să afecteze evacuările.

”A fost rău. Incendiul se deplasează rapid, şi la fel închiderile, în timp ce trece peste drumuri”, declară Florentino Olivera de la Poliţia Rutierădin California.

Al doilea incendiu a izbucnit în apropiere de Yorba Linda şi a condus de asemenea la evacuări şi închiderea unor drumuri.

”Blue Ridge Fire” a cuprins 500 de hectare de teren în câteva ore.

Serviciile meteorologice au plasat o vastă regiune din jurul Los Angelesului în alertă cod roşu de incendii până marţi după-amiaza (ora locală), din cauza unor rafale de vânt puternice şi foarte uscate.

Acest fenomen este tipic în această perioadă a anului, însă acest episod este deosebit de puternic şi întruneşte ”condiţiile cele mai periculoase de incendiu pe care le-am văzut din octombrie 2019”, când flăcările au condus la evacuări la porţile Los Angelesului.

Vestul Statelor Unite, afectat de o secetă cronică - agravată de modificările climatice -, a fost devastat anul acesta de incendii de pădure de o amploare excepţională, soldate cu 31 de morţi şi devastarea a aproape 17.000 km² numai în California, e la începutul sezonului.

Unele dintre incendiile uriaşe care au avut loc în august în nordul Californiei nu sunt încă stinse complet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.