”Aproximativ 300” de locuitori au evacuat oraşul rus Belgorod, situat în apropierea frontierei cu Ucraina, ţinta în ultimele zile a mai multor atacuri ucrainene, anunţă guvernatorul regiunii cu acelaşi nume, Vladislav Gladkov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aproximativ 300 de locuitori din Belgrorod, care au decis să fie evacuaţi temporar, sunt găzduiţi acum în centre de primire la Starî Oskol şi Gubkin şi în districtul Koroşanski”, mai departe de forntieră, anunţă pe Telegram, într-o înregistrare video, Vladislav Gladkov.

Guvernatorul rus anunţă că, ”în ultimele 24 de ore, am primit 1.300 de cereri în vederea trimierii unor copii din Belgrorod în tabere şcolare în afara oraşului, în alte regiuni”,

Vineri, el le-a propus locuitorilor care vor să evacueze oraşul - vizat de bombardamente ucrainene care se intensifică.

Această măsură fără precedent într-un mare oraş din Rusia subminează eforturi ale Kremlinului de a proiecta, de aproape doi ani de la invazia Ucrainei, imaginea potrivit căreia viaţa de zi cu zi şi securitatea ruşilor nu este afectată de război.

Această strategie a fost făcută ţăndări la 30 decembrie, când 25 de persoane au fost ucise la Belgorod de către ucraineni, în cel mai sângeros atac pe teritoriul rus de la declanşarea ofensivei ruse împotriva vecinului său, la 24 februarie 2022.

De atunci, tentative ucrainene de atacuri - cu rachetă - se multiplică.

Luni, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a ”interceptat” la ora locală 7.00 (6.00, ora României), o rachetă aeriană ucraineană de tip S-200 ”deasupra regiunii Belgorod”.

La rândul său, Viaceslav Gladkov anunţă că i-a contactat pe omologii săi din regiunile Voronej, Kaluga, Tambov şi Iaroslavl pentru ”a ajuta”.

”Ei sunt pregătiţi cu toţii să ne ajute”, anunţă el.

Guvernatorul a anunţat că a organizat luni dimineaţa ”o reuniune” în urma bombardamentelor ucrainene ale oraşului Belgorod de la sfârşitul lui decembrie 2023 şi începutul lui ianuarie 2024.

Primăria Belgorodului a îndemnat la rândul său, vineri - pentru prima oară în ultimii doi ani -, un semn al unor îngrijorări tot mai mari, la securizarea ferestrelor cu scopul ”protejării” de eventuale cioburi de geam în timpul atacurilor ucrainene.

În acest context, autorităţile regionale au amânat începerea şcolii la Belgrorod şi în localităţile vecine de la 9 la 19 ianuarie.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.