Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut miercuri, într-o sesiune ministrială a Consiliului de Securitate al ONU ca G20 să construiască ”un plan de vaccinare” - care să nu uite pe nimeni - în lupta împotriva panemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Lumea are nevoie urgentă de un plan mondial de vaccinare, pentru a-i aduna pe toţi cei care au puterea, expertiza ştiinţifică şi capacităţile de producţie şi financiare necesare”, a subliniat el.

”Cred că G20 (din care fac parte cele mai puternice 20 de economii ale lumii) este bine plasat să înfiinţeze un grup de lucru de urgenţă, însărcinat să pregăteasacă un astfel de plan mondial de vaccinare şi să coordoneze implementarea şi finaţarea lui”, consideră secretarul general al ONU.

”Din acest grup de lucru ar trebui să facă parte toate ţările în care există o capacitate de dezvoltare a unor vaccinuri sau de producţie a acestora în cazul în care sunt disponibile licenţe, dar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), alte organizaţii tehnice competente şi instituţii financiare internaţionale”, a precizat el.

Între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU se află cei mai mari pridcători de vaccinuri din lume - şi anume Statele Unite, China, Rusia şi India.

Potrivit lui Antonio Guterres, summitul G7, prezidat de britanici, prevăzut vineri, ”poate să creeze impulsul necesar în vederea mobilizării resurselor financiare necesare”.

”Dacă lăsăm virusul să se împăştie ca o dâră de praf în ţările din Sud, el va tot înregistra mutaţii” şi vor apărea ”noi varinate şi mai transmisibile, şi mai mortale, care pot ameninţa eficienţa vaccinurilor” existente, a avertizat Guterres..

”Trebuie să facem în aşa fel încât toată lumea, peste tot, să poată fi vaccinată cât mai rapid posibil”, a reclamat el, denunţând ”progrese în domeniul vaccinării extrem de inegale şi de nedrepte”.

”Doar zece ţări au administrat 75% din toate vaccinurile împotriva covid-19, iar peste 130 de ţări nu au primit măcar o doză”, a denunţat Antonio Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.